субота, 20 априла, 2024
vesti online

Eps: Snadbevanje bolje, gubici visoki

Tehnički uslovi snabdevanja električnom energijom su poboljšani prošle godine, ali su gubici u mreži i dalje visoki, izjavio je danas predsednik Saveta Agencije za energetiku Ljubo Mačić, dodajući da su troškovi tih gubitaka uračunati u cenu struje, koja nije na tržišnom nivou.

Piše: Fonet

ponedeljak, 25. jul 15:27

Eps: Snadbevanje bolje, gubici visoki

Mačić je, podnoseći izveštaj o radu Agencije na sednici nadležnog parlamentarnog odbora, rekao da su tehnički uslovi snabdevanja strujom poboljšani i da su bili na nivou zemalja regiona, ali da su gubici u mreži i dalje visoki.

Gubici su visoki, ali su manji u odnosu na prethodne godine. U cenu struje uračunat je i gubitak od 13,5 odsto, izjavio je Mačić.

On je naveo da je potrošnja struje i gasa povećana 2015. u odnosu na prethodnu godinu i da je sigurnost snabdevanja bila na zadovoljavajućem nivou.

Potrošnja struje i gasa bila je veća u privredi nego u domaćinstvima, izjavio je Mačić, ocenivši da je to mogući pokazatelj oživljavanja privrednih aktivnosti.

Sigurnost snabdevana električnom energijom i gasom je bila na zadovoljavajućem nivou. Tome je doprinelo bolje funkcionisanje elektrana u odnosu na prethodnu godinu i Skladište Banatski dvor, koje je radilo punim kapacitetom, rekao je Mačić.

On je izjavio da je prošlu godinu obeležila činjenica da su potrošači po prvi put mogli da biraju snabdevača električne energije.

Mačić je rekao da je 37 odsto struje prodato na slobodnom tržištu, a ostalo po regulisanim cenama i da je 85 odsto gasa prodato po neregulisanim cenama.

Parlamentarni Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku usvojio je izveštaj, koji će biti podnet poslanicima.

 

– (Danas)