четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Ekonomski migranti neće proći

Beograd – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin ponovio je večeras da izbeglice iz ratom zahvaćenih područja mogu slobodnu da se kreću i putuju kroz Srbiju, dok ekonomski migranti, koji nisu dobrodošli u Hrvatskoj i Sloveniji, ni u našoj zemlji ne mogu da nastave kretanje.

Vulin, koji je večeras posetio privremeni Centar za tražioce azila u Krnjači, je rekao da je veoma zabrinut zbog svega što se dešava na makedonsko-grčkoj granici, ali da za sada to funkcioniše i ekonomski migranti ne uspevaju da prođu.

Možda krijumčarskim kanalima, ali mi nismo primećivali povećan broj takvih slučajeva, niti imamo takve dojave iz Hrvatske, rekao je Vulin.

On je dodao da na toj granici ima više od hiljadu ljudi, da se jedna grupa od stotinak njih vratila prema Atini, dok su ostali još tu.

Pravila su takva. Srbija će braniti svoj prostor, ako smo rekli da ne mogu da prođu, neće proći, rekao je Vulin.

Izbeglicama sa ratom zahvaćenih područja Srbija obezbeđuje hranu, smeštaj i medicinsku negu, oni se zatim prevoze do Šida i bez većih problema napuštaju našu teritoriju, rekao je Vulin.

Naravno, dodao je on, ukoliko neko hoće da zatraži azil, jer smatra da su mu ugrožena ljudska prava, bez obzira iz koje je zemlje, to može da učini, ali takvih zahteva uglavnom nema, bilo ih je šest,sedam.

Vulin je rekao da se u Centru u Krnjači ima mesta za oko 350 lica i da nisu sva iskorišćena, a da će, ako bude potrebno, taj kapacitet biti povećan.

Prema njegovim rečima, mere bezbednosti su, kada je o izbeglicama reč, pod najvišom kontrolom, oni su policijskom pažnjom kako bi bile zadovoljene njihove potrebe, ali i da bi naše stanovništvo bilo bezbedno na svaki način.

– (Danas)