четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

DINAR SE „ZAKUCAO“ Narodna banka ne dozvoljava promenu domaće valute

Jorgovanka Tabaković već četiri meseca ne dozvoljava da kurs pređe 121 dinar za evro, kaže za „Blic“ diler iz jedne od najvećih banaka u Srbiji.

Guvernerka: Tajna stabilnog kursa dinara u tome što se NBS ne drži samo knjiga

– Ono što vidimo u poslednja tri, četiri meseca jeste da kurs ne prelazi 121 dinar za evro. NBS se sve češće uključuje s intervencijama i praksa pokazuje kao da se kurs želi održati na nivou između 120 i 121 dinar za evro. Ranije se dešavalo da kurs probija određene granice, a sada se čini da su te granice zakucane – kaže naš sagovornik, koji svakodnevno prati prodaju i kupovinu deviza na

Dinar je i danas bez bitnije promene prema evru nakon što je Narodna banka Srbije (NBS) kupila 10 miliona evra, pa zvanični srednji kurs iznosi 120,1106 dinara za jedan evro, saopštila je NBS. Nacionalna valuta prema zajedničkoj valuti evrozone vredi isto kao pre mesec dana, a 2,2 odsto manje nego godinu ranije. Indikativni kurs dinara prema dolaru je jači 0,3 odsto i iznosi 107,5200 dinara za jedan dolar.

 
Dinar je ove godine bio najslabiji 29. januara, kada je evro vredeo 123,57 dinara, a najjači 20. marta, kada je jedan koštao 119,95 dinara. Od tog momenta kurs se zakucao na 120 dinara.

 

Na njegovu promenu ne utiče šest miliona evra, koliko se procenjuje da u Srbiji dnevno potroše migranti, ali ni devize koje troše gastarbajteri.
Jorgovanka Tabaković tvrdi, međutim, da NBS nema nameru da održi neku numeričku vrednost kursa dinara.
– Tajna stabilnog kursa dinara je u tome što se NBS ne drži samo knjiga i ima odličnu komunikaciju s bankama i firmama koje najavljuju prodaju i kupovinu deviza. Sve institucije koje kupuju i prodaju devize, počev od najznačajnijih banaka, preko kompanija, najavljuju NBS kupovine ili prodaje deviza i mi to za razliku odranije prakse sada pratimo – rekla je Tabakovićeva. (Blic)