четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Dimitrovgrad: Svakodnevno više od 250 izbeglica, danas stižu šatori

U Dimitrovrgrad, grad u blizini srpsko-bugarske granice, dnevno stigne i više od 250 izbeglica iz bliskoistočnih zemalja, a danas će im, kako očekuju nadležni biti obezbeđeni i šatori za privremeni smeštaj.

Dimitrovgrad

Muškarci, žene i deca iz Sirije, Iraka, Avganistana… kratko se zadržavaju u Dimitrovgradu gde su smešteni na prostoru bivše kasarne, a šatori su neohgodni zbog hladnog vremena.
Sekretar lokalnog Crvenog krsta Vesna Todorov rekla je danas Tanjugu da su povećane količine hrane za izbeglice, a da se danas očekuju da stignu i šatori.

Ona je navela i da je juče na prostoru bivše kasarne bilo oko 250 izbeglica ponoviši da ih svakodnevno stigne njih od 200 do 250.
Po ranije saopštenim podacima podacima lokanih vlasti izbeglice se u Dimitrovgradu u proseku zadržavaju po 12 sati, mada ima i onih koji ostaju i duže.
Zbog svakodnevnog priliva izbeglica, hladnog vremena ali i loših uslova za smeštaj na prostoru bivše kasarne, lokalna vlast odlučila je da rebalansom budžeta izdvoji dva miliona dinara kako bi im pomogla.
Opština je takodje tražila od UNHCR i odredjen broj metalnih kontejnera za smesaj izbeglica.
Izbeglice na području Dimitrovgrada dolaze iz susedne Bugarske koja je od tog gradića udaljena nekoliko kilometara, a potom se, uglavnom autobusima prebacuju do Beograda. (Blic)