четвртак, 28 марта, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoTehnologijaVesti

Da li Nemačka tone u recesiju ?

Da li Nemačka tone u recesiju

(ЕПА ЕФЕ – М.М.)

Ponovo raste zabrinutost da Nemačka ide ka recesiji pošto je poverenje investitora u nemačku ekonomiju opalo treći mesec zaredom zbog slabosti u ključnom proizvodnom sektoru.

Indikator očekivanja nemačkog ekonomskog instituta ZEV pao je sa 4,1 u aprilu na -10,7 u maju, što je prvi rezultat u minusu u 2023. godini. Ekonomisti koje je ranije anketirao „Blumberg“ očekivali su pad na -5.

Dženet Jelen: Vreme ističe, ekonomija Amerike visi o koncu

Pao je i indeks trenutnih uslova.

„Stručnjaci za finansijska tržišta predviđaju pogoršanje ionako nepovoljne ekonomske situacije u narednih šest meseci. Kao rezultat toga, nemačka ekonomija bi mogla da sklizne u recesiju, iako blagu“, naveo je predsednik ZEV Aksim u saopštenju.

Očitavanje dolazi nakon neočekivano snažnog pada industrijske proizvodnje i drugih pokazatelja koji su izazvali zabrinutost za najveću evropsku ekonomiju. Pad novih proizvodnih narudžbina takođe dovodi u sumnju koliko će moći da se oporavi u narednim mesecima, uprkos tome što potražnja za uslugama ostaje jaka.

NIS nastavlja sa ulaganjima u solarnu energiju

Analitičari smatraju da predviđanja nemačkog instituta šalju zabrinjavajuću poruku i da su tri uzastopna pada novi trend – u pogrešnom pravcu.

Evropska komisija je u ponedeljak prognozirala rast Nemačke od samo 0,2 odsto za 2023. godinu, a potom 1,4 odsto u 2024. godini. To utiče na zonu evra od 20 zemalja, čiji su odvojeni podaci u utorak potvrdili da je zabeležen rast od samo 0,1 odsto u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca.

facebook sharing button
twitter sharing button
viber sharing button
whatsapp sharing button
gmail sharing button
email sharing button