субота, 20 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEIstaknutoVesti

Crnogorska ili srpska posla ?

Loaded: 100.00%

Remaining Time 0:00

Iako se pre samo par nedelja činilo da će Pokret Evropa sad (PES) u nikad većem jedinstvu nastupiti na predstojećim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori koji su zakazani za 11. jun, sada je došlo do mimoilaženja lidera tog pokreta Milojka Spajića i njegovog zamenika, ujedno i novoizabranog predsednika države Jakova Milatovića. Tako je Spajić, upkos molbi svog zamenika, zakazao sednicu Glavnog odbora pokreta, na kojoj je odlučeno da na parlamentarnim izborima nastupe samostalno, kao i da nosilac liste bude upravo Spajić.

Prvo su crnoogrski mediji preneli da se Pokret Evropa sad nalazi na raskršću, imajući u vidu da je Spajić zakazao sednicu Predsedništva i Glavnog odbora, kojoj neće prisustvovati Milatović.

On je zatražio da se sednica zakaže za drugi dan, jer je zbog drugih obaveza bio sprečen da prisustvuje sastanku u sredu uveče Ipak, sednica je održana, a na njoj je doneta ključna odluka o nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC, shutterstock

Kako je saopšteno iz Evrope sad, taj pokret će na izborima nastupiti samostalno, a nosilac liste će biti Milojko Spajić. Ovim je elika želja Spajića ispunjena, ali u oči javnosti upada činjenica da je sednica Glavnog odbora održana bez drugog čoveka pokreta i novoizabranog predsednika Crne Gore Jakova Milatovića.

Uz to, njegova molba da se sednica pomeri za drugi termin je praktično ignorisana. Iako je Spajić isto veče rekao da je u dobrim odnosima sa svojim zamenikom, ubrzo se oglasio i Milatović. Iz njegovog saopštenja, može se zaključiti da je sukob mnogo dublji od onoga što se u javnosti prikazuje.

„Ni etike, ni zajedništva“

Naime, Milatović je kazao da sednica Glavnog odbora Pokreta Evropa sad (PES) nije sazvana ni na etičkom, ni na principu zajedništva.

Foto:TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Milatović je saopštio da se Crna Gora nalazi u procesu demokratizacije društva, i podsetio na, kako je kazao, pobedu iz avgusta 2020. godine, izbore u Podgorici u oktobru prošle godine, i pobedu na predsjedničkim izborima 2.aprila.

“Mislim da nije ključno pitanje nastupa na izborima, ja bih više naveo način na koji je došlo do zakazivanje jučerašnje sednice Glavnog odbora. To nije urađeno ni na etički, ni na način zajedništva. Mislim da vam taj odgovor dovoljno govori o mom stavu”, kazao je Milatović.

On je istakao da je pobeda na predsedničkim izborima 2. aprila prebrzo ispuštena, ali da će kao predsednik države uvek slati poruke etike, jedinstva i zajedništva.

Milojko Spajić i Jakov Milatović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Kazao i da se u Crnoj Gori mora prestati razmišljati u usko-partijskim interesima.

“Prosperitet Crne Gore dolazi snažnim moralnim načelima i zajedništvom i to su poruke na kojima sam ja dobio podršku 60 odsto građana i od kojih ja odustati neću. U narednom priodu politički proces će sigurno biti dinamičan i mislim da smo prebrzo ispustili pobedu od 2. aprila”, poručio je Milatović.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

 

Da Milatović i Spajić nisu u idealnim odnosima naslućuje se već neko vreme, ali je ovo prvi javni prikaz situacije u Evropi sad. Pored sporne sednice, postoji još nekoliko pitanja oko kojih se lideri pokreta ne slažu, a tiču se ključnih pitanja.

Između ostalog, Spajić se zalaže za samostalni nastup na izborima, što je sada i osigurao, dok je Milatović bio za koaliciju centrističkih stranaka.

Pored toga, Milatović podržava učlanjenje u regionalnu inicijativu Otvoreni Balkan, dok Spajić kaže da Crna Gora nije spremna za ulazak u nju. Novoizabrani predsednik ocenjuje da su javne finansije Crne Gore stabilne, Spajić tvrdi da je država pred bankrotom. Milatović se kao ministar zalagao za ukidanje neradne nedelje, dok je Spajić sad protiv toga.

BONUS VIDEO Milatović za Novu: Nije realno da Crna Gora povuče priznanje nezavisnosti Kosova