уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Честице пластике пронађене у флашираној води

Најновије америчко истраживање, које је обухватило 250 боца најпознатијих произвођача, показало да је контаминирано 93 одсто узорака. – На удару и „Евијан”, „Сан Пелегрино”, „Нестле”…

вет је обележио Дан потрошача, али су извештаји о акцијама остали у сенци упозорења да су у флашираној води највећих светских произвођача пронађене честице пластике. Највеће истраживање овог типа до сада, које је иницирало медијско удружење „Орб медија”, а спровео државни универзитет Фредонија у Њујорку, обухватило је 250 боца купљених у девет различитих држава. Би-Би-Си преноси да је пронађено у просеку десет честица пластике по литру воде, а свака је била дебљине длаке.

Пластика је пронађена у 93 одсто контролисаних узорака. У води је пронађено највише полипропилена (кориштеног у производњи пластичних чепова), али и других врста пластике.

Од светски познатих произвођача на удару су се нашли „Евијан“, „Нестле пјур лајф“, „Сан Пелегрино“ и неколико брендова из Индонезије, Индије, Немачке, Бразила и Кине. Одмах се огласила и Светска здравствена организација, која је најавила да ће испитати потенцијалне ризике од пластике по људско здравље, посебно због тога што до сада не постоје никакви докази нити специјална истраживања о томе. ({OLITIKA)