петак, 19 априла, 2024
vesti online

Cela Grčka protiv Sirize i Ciprasa

ATINA – Događaj  koji do sada nije zabeležen u  grčkoj istoriji: traktori na trgu Sintagma i  oko 20 hiljada poljoprivrednika iz cele Grčke već drugi dan sa pastirskim štapovima u rukama u protestnoj povorci u centru  Atine, u Solunu i drugim većim gradovima… Neprekidno pristižu nove grupe seljaka iz udaljenijih delova zemlje, sa severa, sa ostrva, iz Tesalije, sa Peloponeza, sa Krita… Kako kažu: „digla se kuka i motika!“

Tuča seljaka sa policijom (Foto: RT printskrin)

Pridružuju se sve više i građani, sindikati, penzioneri, advokati koji štrajkuj već treću nedelju, inženjeri, lekari…Stiče se utisak da je cela Grčka u Atini, na protestima protiv predloga zakona o penzijama i novim porezima koje kreditori postavljaju kao uslov za dalje finansiranje iz trećeg paketa pomoći Grčkoj.

Tokom dana i večeri organizovano je nekoliko mitinga, simbolično je pod burnim aplauzom kolona od 20  traktora koji su stigli čak sa severa Grčke prošla  ispred parlamenta. Odluka policije da propusti  mali broj traktora kojima je, inače, zabranjen ulazak u centar, smirila je nezadovoljne seljake koji se ne rastaju sa pastirskim štapovima. Oni su su tokom nereda  u protekla dva dana bili njihovo glavno oružje protiv policije koja je  upotrebila suzavac ali i „izvukla deblji kraj” jer je desetak njenih pripadnika povređeno.

Ima indicija da su u momentu sukoba  među seljacima bili  i provokatori. U parlamentu je , čak, Zlatna zora direktno optužena kao inicijatori nereda posle čega je usledila burna diskusija i uzajamne optužbe. Poslanici ultra-desničarske partije energično su negirali bilo kakvu povezanost  sa neredima i demoliranjem zgrade ministarstva poljoprivrede u centu Atine.

Grčki poljoprivrednici kažu da ne žele nove sukobe sa policijom ali da neće otići iz Atine praznih ruku jer, kako kažu, nemaju šta da izgube. Tako, nekoliko desetina hiljada poljoprivrednika ostaju u Atini  tokom vikenda, ulogoreni ispred parlamenta. Uglavnom je  mirno, pevaju, igraju, pale logorske vatre od maslinovih grana. Upozoravaju da će nastaviti proteste do ponedeljka ali da će, ukoliko ne bude postignut  dogovor sa vladom  da povuče sporni predlog zakona o smanjenju penzija i povećanju poreza, produžiti sa blokadom puteva.

Preko pedeset traktora blokira svaki pristup aerodromu u Alekandrupolisu na kome  je zadržano i  troje poslanika Sirize kojima farmer ne dozvoljavaju povratak u Atinu i od njih traže da glasaju protiv predloga spornog zakona.

I dalje ostaju blokirani  putevi širom Grčke, na graničnim prelazima ima problema.

U intervjuu objavljenom na sajtu „Avgi.gr“ premijer Aleksis Cipras priznaje da se poljoprivrednici suočavaju sa problemima i poziva ih na dijalog kako bi se našlo prihvatljivo rešenje. Takođe, Cipras podvlači da ne odustaje od tzv. paralelnog programa kroz koji bi se alternativnim načinom rešavali gorući problem. Premijer tvrdi da će „vrlo brzo biti rešeno i zatvoreno pitanje ocene prve faze reformi, duga i problema migranata“ i da će tada, kao je rekao, „Grčka okrenuti novu stranicu“. (Pravda)