среда, 24 априла, 2024
vesti online

BRISEL UŽASNUT USPEHOM MARI LE PEN: Nacionalizam pobeđuje, danas u Francuskoj, sutra u celoj EU?

Iako su ovlašćenja regionalnih vlada u Francuskoj ograničena, pobeda Nacionalni fronta predstavlja šok za političku elitu zemlje i ona će imati veliki uticaj daleko izvan lokalnih samouprava

Poruka prvog kruga regionalnih izbora u Francuskoj je jednostavna i nedvosmislna – krajnja desnica je ponovo na vrhu, a po treći put za godinu i po dana, Mari Le Pen može legitimno da kaže da je njen Nacionalni front (FN) najpopularnija stranka u zemlji. FN je još jednom nadmašila oba svoje rivala, i to se najpre dogodilo na izborima za Evropski parlament,  zatim na departmanskim – a sada i na regionalnim izborima.

Iako su ovlašćenja regionalnih vlada u Francuskoj ograničena, pobeda Nacionalni fronta predstavlja šok za političku elitu zemlje i ona će imati veliki uticaj daleko izvan lokalnih samouprava.

U svakoj evropskoj prestonici, političari će morati da razmisle kako se desilo da anti-imigracioni i antievropski pokret postaje najjača politička stranka u Francuskoj, i šta to može da znači za Evropu u vreme ekonomske i egzistencijalne krize.

Nedavni teroristički naoadi u Parizu su imali presudan uticaj na uspeh stranke, jer su kao najvažnija pitanja izbacili imigraciju i sigurnost, teme koje su oduvek bile jak adut krajnje desnice.

Foto: APFoto: AP

Za Nacionalni front je bilo dovoljno da samo kaže „govorili smo vam“, a socijalistima ili Nikoli Sarkoziju je bilo teško da na to daju odgovor. Ali, bilo bi pogrešno pripisati gđi Le Pen uspeh isključivo zbog straha od terorizma.Njena stranka već četiri godine beleži neprestani rast popularnosti, a problemi koji brinu birače nisu samo sigurnosni, već i ekonomski i socijalni. U jeku napada u Parizu pojavili su se najnoviji podaci o nezaposlenosti, koja je posle kratkog predaha, ponovo počela da raste.

Za sve više i više birača, recepti koje nude dve glavne stranke se više ne mogu razlikovati. U zemlji postoji stabilno raspoloženje protiv elite, koji Nacionalnom frontu, kao antileitističkoj stranci daje punu prednost.

Naravno, izborni trijumf za NF neće nužno značiti dolazak na vlast u svim regionima. Regionalni izbori (kao i većina francuskih izbora) imaju dva kruga. Sledeće nedelje se birači mogu okupiti oko oostale dve glavne stranke. Ali, u dva regiona – na severu i na Azurnoj obali – Nacionalni front je razbio opoziciju. U trećem, u Alzasu – njegove šanse su veoma jake. Drugi nisu izvan domašaja.

Da bi zaustavile NF, dve glavne stranke mogu stupiti u akciju. Trećeplasirana stranka u svakom regionu – bilo socijalisti ili republikanci – može odstupiti i pozivati svoje birače da glasaju protiv NF. To se već dogodilo i na severu i na Azurnoj obali, gde su trećeplasirani socijalisti povukli svoje liste. To će učiniti drugi krug zbora u ovim regionima neizvesnijim – iako NF ostaje favorit. (Kurir)