уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Brazil: izglasan početak opoziva predsednice

Brazil: izglasan početak opoziva predsednice

utorak, 19.04.2016. u 00:03

Дилма Русеф (Фото Ројтерс)

BRAZILIJA – Brazilska predsednica Dilma Rusef izjavila je da je užasnuta što je donji dom parlamenta glasao za započinjanje procedure njenog opoziva, poručivši

a neće odustati i da će se boriti do kraja. „Imam snage, duha i hrabrosti. Neću biti poražena, parlisana. Nastaviću da se borim i boriću se kao što sam činila celog života”, kazala je Rusef u prvom, prilično emotuvnom televizijskom obraćanju javnosti posle glasanja u parlamentu, preneo je AFP. Rusef je navela da poslanici donjeg doma parlamenta nisu izneli nijedan dokaza da je ona počinila neko krivično delo i proces opoziva nazvala državnim udarom.

Rusef je pretrpela je težak poraz u ključnom glasanju u donjem domu parlamenta o započinjanju procedure njenog opoziva, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara čiji je Brazil domaćin u avgustu, ocenjuju agencije. Nakon trodnevne maratonske debate, kad je predlog opoziva dobio odlučujući 342. glas, poslanici su tog kolegu poneli na ramenima u oduševljenju. Konačni rezultat glasanja je bio 367 glasova za opoziv, 137 protiv, dok je sedam poslanika bilo uzdržano, a dvojica se nisu pojavila na glasanju. (Politika)