четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

BOŽIĆ

Danas je Božić

Ponoćna liturgija u Hramu Svetog Save (Foto D. Ćirkov)

BEOGRAD – Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista, povodom kog će u svim hramovima biti služene Božićne liturgije.

Patrijarh srpski Irinej, koji će u devet časova služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, poručio je u božićnoj poslanici da danas, pre svega, oprostimo jedni drugima, i pokažemo da „možemo biti i jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovog veka može biti veran i častan”’.

Liturgiji u Sabornoj crkvi u Beogradu prisustvovaće i srpski premijer Ivica Dačić.

Centralna proslava Božića na Kosovu i Metohiji održaće se u manastiru Gračanica. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće episkop Teodosije, uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije, a kako je najavljeno, božićnoj liturgiji u Gračanici prisustvovaće i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ministar bez portfelja zadužen za KiM Aleksandar Vulin.

Patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i poručio Srbima koji tamo žive da nisu sami i zaboravljeni već da je sa njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet.

„Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših nedara, iz našeg bića”, naveo je patrijarh Irinej u poslanici u ime svih arhijereja SPC.

Ali, napomenuo je patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, jer Kosovo i Metohija je više od teritorije – ono je naš zavet.

„Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni, sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet, koji sa vama sastradava, pati i moli se”, kaže patrijarh Irinej, i poručuje Srbima na Kosovu i Metohiji da budu u miru, slozi i ljubavi međusobnoj, kao i sa svima ljudima.

Govoreći o prilikama na prostoru bivše Jugoslavije, patrijarh kaže da se pitanje i progon ćirilice „koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povrtaka na njihova ognjišta”.

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg hrišćanskoG praznika patrijarh Irinej je sinoć služio bdenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Božić, je zajedno sa Uskrsom, jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, pre Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od koga se očekuje da u kuću unese radost i veselje. Vernici se pozdravljau sa „Mir Božji. Hristos se rodi” i otpozdravljaju sa „Vaistinu se rodi”. Posle 40 posnih dana, ovo je prvi „mrsni” dan.

Božić okuplja celu porodicu, a mesi se česnica u koju se stavljaju novčić i razni drugi simboli. Ko od ukućana nađe neki od simbola, veruje se da će na tom polju biti najuspešniji.

Pored SPC, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Tanjug
objavljeno: 07.01.2014.  ZDRAVLJE  www.herbal-elixir.net