субота, 20 априла, 2024
vesti online

Bela imela čuva nerve, jača libido

Bela imela čuva nerve, jača libido

Jedna od biljaka čiji plodovi „preguraju“ dobar deo zime je bela imela (lat. Viscum album). Stari evropski narodi pripisivali su joj božanska svojstva, a narodna medicina je deklarisala kao „lek za sve bolesti“. Cenili su je lekari i iscelitelji poput Hipokrata i Plinija, koji su je smatrali delotvornom protiv vrtoglavice, tumora i epilepsije, Rudolfa Štajnera, i Sebastjiana Knajpa koji je imelu koristio protiv krvarenja, bolesti krvotoka i ženskih tegoba. Ovaj zimzeleni grm pomoću sitnih korena širi se po drveću, jelama, borovima. Njene sisaljke prodiru u drvo i odatle sišu hranjive sokove, a zahvaljujući vlastitom hlorofilu i sama se prehranjuje.

REGULATOR PRITISKA
– Bela imela ima mnogo lekovitih sastojaka: glikozin, vitamin C, glukozu, skrob, masno ulje, saponin, kalcijum i kalijum, fosforne kiseline, pa zbog toga povoljno deluje na krvni pritisak (dovodi ga u normalu: visoki – spušta, niski – podiže), umirenje živaca, krvarenja iz materice. Pomaže pri oboljenju štitne žlezde, povoljno deluje na hormonske poremećaje, protiv dijabetesa, a važi i za antikancerogenu biljku – kaže za „Bilje i zdravlje“ fitoterapeut Mira Šišović.
Osim što je najdragoceniji regulator krvnog pritiska, rada srca, cirkulacije i metabolizma, stručno pripremljena u malim količinama, imela je prirodni lek i protiv glavobolja, grčeva, angine pektoris, ateroskleroze, zamora,gubitka volje.
– Pošto je dobar diuretik, vrlo je korisna u slučajevima zadržavanja mokraće, protiv reume, mokraćnih kamenaca, bubrežnih tegoba. Dobre efekte, kroz tinkturu ili čaj, ova biljka pokazala je i protiv degenerativnih upalnih bolesti zglobova, skleroze, za čišćenje krvi i protiv tegoba u menopauzi. Inače, imela izgrađuje, hrani i jača centralni nervni sistem, podstiče razmenu materija u organizmu, poboljšava probavu i sprečava zatvor, podupire ženski reproduktivni sistem, jača libido i pomaže kod erektilne disfunkcije – kaže Šišović.

MERE OPREZA
Naša sagovornica kaže da se imela koristi u obliku čaja, praha, tinkture, masti od bobica, čajnih obloga i tople kupke od listova i bobica. Ipak, treba biti oprezan sa primenom:
*Bobice su samo za spoljnu upotrebu( mast )jer su otrovne
*Korišćena u prevelikim dozama može izazvati povraćanje
*Preparate imele ne smeju koristiti trudnice i dojilje
*Uz preparate ove biljke ne uzimati lekove za srce

RECEPTI

Čaj za preventivu
Ravnu supenu kašiku listova bele imele uveče staviti u 2 dl hladne vode. Ostaviti preko noći, a ujutru zagrejati do ključanja. Procediti i piti tri puta dnevno po jednu šolju pre jela.

Protiv krvarenja
Uveče ravnu supenu kašiku bele imele staviti u 2 dl hladne vode. Ostaviti preko noći, a ujutru zagrejati do ključanja. Procediti i u taj čaj dodati pripremljem čaj od vrkute i stolisnika. Takvu čajnu mešavinu piti dva do tri puta dnevno.

Tinktura
Usitniti 200 g listova imele, preliti litrom rakije, pa procediti posle tri nedelje. Uzimati po kašičicu tinkture sa 2 dl tečnosti dva ili tri puta dnevno.

D. Kljajić  BILJE I ZDRAVLJE STERILITET www.petarjovanovic.net