уторак, 16 априла, 2024
vesti online

Beba Popović: Institut nikad neće biti stranka

Autor: Beta

Beogradska kancelarija Instituta za javnu politiku, koji je osnovao Vladimir Beba Popović s grupom stručnjaka, danas je otvorena.

MONDO

 

Foto: Tanjug, Nenad Milošević

Popović, nekadašnji sekretar Biroa za komunikacije u vladi Zorana Đinđića, rekao je Tanjugu da Institut nikada neće postati politička stranka, već da je osnovan sa ciljem da okupi eksperte zemalja regiona i bude veza između država zapadnog Balkana koje su na putu ka EU i onih koje su već članice Unije.

On je, takođe, rekao da se ni sam neće politički angažovati ni ulaziti u stranke, bilo stare bilo nove.

„Pošto se od samog početka osnivanja Instituta u javnosti spekulise o tome da li je to stvaranje nove političke stranke, i pošto smo bili svedoci da su u prethodnih 10 godina od eksperata stvarane stranke…, nedvosmisleno vam potvrđujem: Institut za javnu politiku, kao regionalna tink-tank organizacija, nikad neće postati politička stranka“, rekao je Popović.

On je napomenuo da osnivačima i saradnicima Instituta, od kojih mnogi imaju politička i državna iskustva, nije zabranjeno da se bave politikom, ali da to mogu da rade na dva načina.

Jedan način je, prema njegovim rečima, da ta osoba pojedinačno bude u stranci po sopstvenom izboru.

„Druga mogućnost je da određena grupa mladih ljudi, koji žele da se bave politikom, ali danas ne vide prostor u postojećim političkim strankama iz ovih ili onih razloga, kroz rad u Institutu shvate da žele da se dodatno angažuju u političkom smislu“, rekao je

Popović i dodao da ta grupa može da osnuje političku stranku ili uđe u neku od postojećih partija.

Institut im to neće braniti, već će podržati tu inicijativu ako se ona bude poklapala sa onim što Institut radi, kazao je on.

On je objasnio da je cilj Instituta da stručnjacima omogući da ostvare javni, društveni i politički uticaj, kao i da ponudi ekspertske timove iz zemalja regiona kroz jedan sistem.

Popović je, takođe, najavio da je, posle kancelarija u Podgorici i Beogradu, sledeći korak otvaranje kancelarije u Sloveniji u martu, u Sarajevu narednog leta, a potom i u Zagrebu i Skoplju.

Stevan Lilić, jedan od osnivača Instituta, podsetio je da Institut od marta radi u Podgorici kao regionalna organizacija koja okuplja ljude s različitim vrednostima, orijentacijama i ekspertizama, koji imaju želju i cilj da pomognu javnom dobru i opštem interesu.

„Institut nije politička stranka niti ima neku želju trenutno da bude orijentisan u tom smislu. Ali to ne isključuje da većina ljudi koji su uključeni u Institut imaju veoma ekstenzivno političko i javno iskustvo, zato mislimo da će ovakav tim organizacije biti posebno značajan za ovaj region“, ocenio je on.

Mijat Damjanović, predsednik upravnog odbora Instituta u Beogradu, ukazao je na značaj toga što ovakav tip organizacije ima slobodan pristup i državnim institucijama i ekonomskom i civilnom sektoru.

Pored Popovića i osnivača podgoričkog instituta – profesora Filozofskog fakulteta Nikole Samardžića i profesora Pravnog fakulteta Stevana Lilića – programski tim beogradske kancelarije okupiće dvadesetak stručnjaka, bivših ministara i ličnosti iz javnog života.

Na otvaranju su bili i ministarka energetike Zorana Mihajlović, funkcionerka URS Suzana Grubješić, politikolog Vesna Pešić i poslanik LDP Ivan Andrić.

www.pregled.net