петак, 19 априла, 2024
vesti online

BASURIN UPOZORAVA: Kijev sprema žestok udar na Novorusiju

DONjECK – Posle perioda koji je bio ocenjen od strane mnogih kao „kraj rata“, u Ukrajini je u poslednjih mesec dana došlo do pojačanih aktivnosti ukrajinske armije koja sporadično, ali gotovo svakodnevno, vrši napade manjeg intenziteta na pozicije vojske Novorusije, ali i na naseljena mesta.

Edvard Basurin (Foto: JuTjub)

Edvard Basurin, glavnokomandujući Ministarstva odbrane DNR, danas je novinarima saopštio da su kijevske vlasti otpočele proces nagomilavanja vojne tehnike na linijama razdvajanja.

Podsećamo, prema Minskom sporazumu, obe strane su se složila da povuku tešku artiljeriju sa prvih linija fronta, odnosno, sa linija razgraničenja.

Basurin tvrdi da su u reonu Gorlovska dopremljene 300 jedinica različite borbene vojne tehnike, te da je od toga čak 173 njih zabranjeno Minskim sporazumom.

On je naveo, po spisku, različite jedinice borbene vojne tehnike, a među njima i tenkove, helikoptere tipa Mi-8, te raketne sisteme „Grad“ koji su poznati po ogromnoj razarajućoj moći.

Basurin je naveo da su i u mestima Opljitnoj, Krasnogorovka i Konstantinovka takođe primećena pregrupisavanja i dovlačenje teške artiljerije i borbene tehnike.

„Naša obaveštajna služba je identifikovala premeštanje 11 jedinica raketnih sistema „Grad“ iz mesta Izjoma u Artemovsk.“ – dodao je Basurin.

On je istakao da političko-vojno rukovodstvo Ukrajine grubo krši režim primirja, uveliko jača napade i priprema nove udare na Novorusiju. (Pravda)