петак, 29 марта, 2024
vesti online

Барел изнад 80 долара

Повлачење француског „Тотала” из енергопројекта у Ирану подстакло највиши раст цене нафте у последње четири године
Аутор: Тања Вујићчетвртак, 17.05.2018. у 22:00

Седиште француског „Тотала” на периферији Париза (Фото Бета/АП)

Француски „Тотал” трепнуо је први. Суочен са америчком претњом екстериторијалним финансијским санкцијама у случају наставка бизниса у Ирану (објављеном 8. маја), „Тотал” је у среду увече одлучио да се потпуно повуче из пројекта развоја највећег гасног налазишта на свету „Јужни Парс”, на десној обали Персијског залива. Иза одступнице највећег страног инвеститора у енергетски сектор Ирана – од лабављења санкција 2016 – стоји претећи једноставна логика текућег глобалног финансијског поретка.

Наиме, фирма са око 10 милијарди долара улагања у САД, која 90 одсто својих пословних трансакција обавља посредством америчких банака, „Тотал” себи једноставно не може да дозволи ризик забране пословања на Волстриту. Та претња – изопштења са глобалног доларског тржишта са центром на Волстриту – деценијама од Другог светског рата најстрашнија је за све који послују у том доминантном глобалном финансијском кругу.

„Наставак бизниса у Ирану уследио би само уколико би ’Тотал’ од САД добио изузеће од санкција и уз сагласност ЕУ”, наводи се у саопштењу те француске мегафирме. Изгледи за такво „изузеће” минимални су ако се зна да је Вашингтон већ најавио спремност да према Ирану уведе „највиши могући степен санкција”. (POLITIKA)