Foto: Ivan Medojević Foto: Stanislav Milojković

Više od toga brine me što takvi ispadi dobijaju toliko medijskog prostora – kaže za Danas Boro Banjac, bivši načelnik UBPOK-a, koji je rukovodio akcijom Sablja i istragom ubistva Zorana Đinđića.

Banjac, potpisnik krivične prijave protiv ljudi koji su pravosnažno osuđeni za ubistvo tadašnjeg predsednika Vlade Srbije, podseća da je i ranije bilo mnogo ozbiljnijih pokušaja da se ospore nalazi policijske istrage, pa su ostali neuspešni.

– Svojevremeno je Dragan Jočić, tadašnji ministar policije, govorio o potrebi da se otvori nova istraga Đinđićevog ubistva. Bivši ministar pravde Zoran Stojković je insistirao na ukidanju Specijalnog suda. Međutim, ove inicijative nisu imale nikakvog uspeha. Ima samo jedna istina – kaže Banjac uz opasku da ne bi ništa drugačije uradio da danas dobije priliku da ponovo vodi istragu.

Govoreći o neistraženoj političkoj pozadini ubistva, Banjac naglašava da nikada nije postojala politička volja da se ona ispita.

– Država naprosto nije želela da otvara tu temu. Pritom, smatram da najveću odgovornost za to ima bivši predsednik Boris Tadić, koji je imao sve resurse na raspolaganju, ali jednostavno nije hteo nikome da se zamera – navodi Banjac. On dodaje da je tema političke pozadine petnaest godina nakon ubistva deplasirana i služi zamajavanju naroda.

– Poprilično sam siguran da nikada nećemo saznati političku pozadinu ubistva – ističe Banjac.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred zgrade Vlade Srbije. Još iste večeri objavljena je poternica na čijem vrhu su se nalazili nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević, vođa kriminalne grupe Zemunski klan. U avgustu iste godine podignuta je optužnica protiv 44 osoba, a suđenje je počelo u decembru. Nakon 14 meseci skrivanja, u maju 2004. godine, vlastima se predao prvooptuženi Milorad Ulemek Legija. Presuda kojom su optuženi za ubistvo Đinđića osuđeni na ukupno 378 godina zatvora doneta je 2007. godine. Ulemek i Zvezdan Jovanović, koji je označen kao neposredni izvršilac, dobili su maksimalne zatvorske kazne od po 40 godina.(DANAS)