субота, 18 маја, 2024
vesti online

Auto-put čeka na projekat!

Posao veka, izgradnja auto-puta Bar – Boljare, koji je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore, počeće da se realizuje na proleće

PODGORICA – Posao veka, izgradnja auto-puta Bar – Boljare, koji je najveći infrastrukturni projekat u istoriji Crne Gore počeće da se realizuje na proleće na delu trase od Smokovca do Mateševa (43,5 kilometara). Mada još nije urađen glavni projekat, zeleno svetlo Zakonu o auto-putu dala je vladajuća većina (DPS-SDP) u Skupštini Crne Gore!

Ostalo je da se to objavi u „Službenom listu“, pa da se o svemu obaveste kineski partneri. Vlada je pre više od godinu dana prihvatila ponudu njihove kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njene kćerke firme CRBC da najtežu deonicu saobraćajnice izgrade za 809 miliona evra. Kineska Eksim banka je Crnogorcima odobrila kredit od oko 687 miliona evra, dok će preostalih 120 obezbediti država.

Investitor će plaćati akcizu za gorivo po ceni od 169 evra za tonu. To je gotovo tri puta manje od sadašnje, koja iznosi oko 450 evra po toni.

Kuda će ovaj auto-put odvesti Crnu Goru, da li u Evropu ili u dužničko ropstvo? Da li su kineske kompanije pouzdan partner ako se nalaze na „crnoj listi“ Svetske banke? Ili, kako je bilo moguće potpisati ugovor za gradnju saobraćajnice, a da glavni projekat još nije urađen? Ovo su pitanja na koja građani od režima očekuju odgovor.

– Kako se moglo uću u ovu priču bez glavnog projekta? Na osnovu čega pričamo da će auto-put koštati ovoliko? – pita Strahinja Bulajić, poslanik DF. – Podržavamo izgradnju, ali ne i način na koji Vlada to vodi. Lično, ne verujem da će se on dovesti do kraja.