уторак, 21 маја, 2024
TehnologijaVesti

AI u novinarskoj groznici

Nova distopija: AI u novinarskoj groznici

Izvršni direktor medija BuzzFeed, Jonah Peretti, je početkom godine najavio da će objavljivati tekstove koji su generisani uz pomoć AI tehnologije, a obećao je visok kvalitet. Sve ipak liči na distopiju koja se temelji na sterilnim informacijama.

PCPress.rs Image

 

Peretti je tom prilikom rekao da vidi dva puta koji „AI novinari“ mogu da krenu, te istakao da je jedan očigledan i vrlo verovatno onaj koji će mnogi izabrati. Opisao ga je kao „depresivnu prekretnicu u novinarstvu“, budući da će AI služiti da smanji troškove medija. Iz toga će nastati nova sorta spam sadržaja u obliku članaka niskog kvaliteta. U tom kontekstu je predvideo da AI neće pobediti na duge staze.

Prvi AI sadržaji koje je BuzzFeed  objavio su došli u obliku kvizova, ali se ispostavilo da se radi o tekstovima koje je Peretti želeo da izbegne. Tu je i četrdesetak tekstova o putovanjima koji su pomalo smešni i praktično jedan te isti članak. Tačno je da ljudski novinari često ponavljaju fraze, ali je kod AI botova to još veći problem, budući da znaju samo ono što su naučili iz tuđih tekstova. Iz redakcije kažu da se radi o eksperimentu, ali se čini da nije baš uspešan.

Pročitajte i:  DuckDuckGo lansirao AI chatbot funkciju

Moguće je da će „AI novinari“ jednog dana briljirati, ali se to po svemu sudeći neće dogoditi uskoro, uprkos obećanjima urednika.

Izvor: Futurism