среда, 24 априла, 2024
vesti online

Zvaničnici: U Minhenu nije bilo lažne uzbune

Upozorenje na teroristički napad u Minhenu za Novu godinu nije bila lažna uzbuna, iako nije bilo hapšenja, rekli su nemački bezbednosni zvaničnici.

Glavna minhenske železničke stanice i obližnja stanica Pasing evakuisane su nešto pre ponoći pošto su nemačke vlasti dobila obaveštenje od prijateljske strane obaveštajne službe da pet do sedam ekstremista Islamske države iz Sirije i Iraka planira koordinisane napade na više lokacija u Minhenu, među kojima su i dve stanice.

Mada zasad nije poznato da li napadači zaista postoje, predsednik minhenske policije rekao je novinarima da upozorenje na napad i evakuacija stanica nisu bili „lažna uzbuna“.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova Joahim Herman rekao je ranije danas da su stanice otvorene i da više nema „konkretnih nagoveštaja terorističke pretnji na određenoj lokaciji“.

Herman je rekao da je pretnja od terorističkih napada u Evropi i dalje velika.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer pohvalio je nadležne službe za „ozbiljno, promišljeno i odlučno“ delovanje u Minhenu.

„Situacija u Evropi i Nemačkoj ozbiljna je i u novoj godini“, naveo je de Mazijer u pisanoj izjavio, dodajući da je „zaista bilo naznaka“ napad u Minhenu. (Blic)