Predsednik Češke, Miloš Zeman, izjavio je da Turska ne bi trebalo da postane članica Evropske unije i dodao da se ta zemlja ponaša kao saveznik Islamske države, iako je članica NATO.

“Mislim da je Turska stvarno članica NATO, ali se u nekim trenucima ponaša kao saveznik Islamske države. Kupuje naftu iz Sirije, a od tog novca finansira se Islamska države”, rekao je Zeman za češki list “Parlamenti listi”, a prenosi “Raša tudej”.

Zeman je istakao da se Turska vodi maksimom “neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj, misleći na tursku represiju nad Kurdima, koji su, kako kaže češki predsednik, ”jedini koji se efektivno bore protiv Islamske države”.

Predsednik Češke, kako prenose “Parlamenti listi”, ostao je pri stavu da treba biti oprezan kada je reč o Turskoj i da nema razloga da ta zemlja bude članica Evropske unije.

Zeman je, takođe, kritikovao nameru EU da plati tri milijarde evra Ankari, kako bi Turska mogla da pruži bolje uslove za 2,2 miliona izbeglica iz Sirije u toj zemlji.

“Rimska imperija, pre nego što se raspala, plaćala je danak varvarima da ne napadaju njenu teritoriju. Turska je u mogućnosti da primi ovoliki broj izbeglica, ne samo što je to mali deo u odnosu na njenu populaciju, već zato što dele istu religiju sa Turcima”, objasnio je on.

On je dodao da ne vidi opasnost u Islamu, koliko vidi u prenošenju muslimanskih navika u Evropu.(Novosti)