петак, 29 марта, 2024
vesti online

Zaradili 100 miliona evra

Ukupan prihod „Metalac grupe“, koju čine matična istoimena fabrika posuđa u matičnom gradu, te 18 manjih preduzeća u Srbiji i svetu, ove godine iznosi 100 miliona evra. Taj bilans je za petinu veći nego lane, izvoz je povećan za 21 odsto, a „čista“ zarada je dostigla pet miliona evra.

– Za 12 odsto su povećane i plate za više od 1.960 radnika, pa sada prosečna zarada iznosi 45.000 dinara. Najveći prihod ostvaruje fabrika „Metalac posuđe“, ali pozitivno posluju i „ćerke“ firme, u kojima se proizvode sudopere ili ambalaža, na primer – objašnjava direktor Petrašin Jakovljević.

Izvozni rezultat, vredan 25 miliona evra, postignut je u Rusiji i Ukrajini – gde „Metalac“ ima svoje prodajne firme – te u Francuskoj, Belgiji, SAD, zemljama na Balkanu…

– Stabilizacija ekonomskih prilika u Ruskoj Federaciji, našem najvećem tržištu, gde naša firma „Metrot“ ostvaruje najveći prihod, povećala je ovogodišnji biznis, a u Francuskoj smo započeli saradnju i sa čuvenim „Leklerkom“ – nastavlja Jakovljević, otkrivajući da biznis-plan za narednu godinu predviđa još veći rast, uprkos najavljenom poskupljenju energenata i sirovina.

Iako je i u zemljama bivše SFRJ „Metalac“ lider po plasmanu, tržište Srbije – sa samo dva i po miliona domaćinstava, ali i 73 objekta širom zemlje – u ukupnoj prodaji posuđa učestvuje sa više od 40 odsto.

FAD

U SEPTEMBRU 2015. „Metalac“ je za dva miliona evra kupio komšijsku Fabriku automobilskih delova (FAD), što se smatra spasom od gotovo sigurne propasti.

– U odnosu na stanje pre kupovine, ove godine smo ostvarili 25 odsto veću proizvodnju i prodaju, ali će biti potrebno još vremena i ulaganja da se FAD vrati na stara i osvoji neke nova tržišta – procenjuje Jakovljević.(Novosti)