петак, 29 марта, 2024
vesti online

Zakerberg i supruga dali 120 miliona dolara za škole San Franciska

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg i njegova supruga Prisila Čan donirali su 120 miliona dolara za državne škole u okolini San Franciska.

Ovaj poklon će biti korišćen u narednih pet godina i predstavlja do sada najveću raspodelu od 1,1 milijardu dolara u akcijama Fejsbuka koje je ovaj bračni par obećao prošle godine neprofitnoj Fondaciji Silikon veli komjuniti.
„Obrazovanje je neverovatno skupo i ovo je kap u moru“, rekla je Čan, koja je po obrazovanju pedijatarka.

 
Ona je u sredu u sedištu Fejsbuka u Menlo Parku u Kaliforniji rekla da ta kompanija pokušava da pokrene promene istraživanjem i promovisanjem razvoja novih modela.
Prvih pet miliona dolara će otići školama u okruzima u San Francisku, Rejvensvudu i Redvud Sitiju i biće usmeren na obuku školske uprave, tehnologiju u učionicama i pomoć đacima u prelasku s osmog na deveti razred.
Ovaj poklon je usledio pošto su se u američkoj javnosti pojavila pitanja šta se desilo sa Zakerbergovih 100 miliona dolara poklonjenih školama u Nju Džersiju koje je najavio pre četiri godine.
U nedavnom članku u Njujorkeru kritikovana je donacija Nju Džersiju. Novac zasad nije uspeo da popravi problematične škole u toj državi. U trošenju tog novca nije bilo doprinosa iz same zajednice, dok je veći deo otišao na skupe konsultante i komapnije.
Situaciju je slikovito opisala predsednica Urbane lige okruga Eseks, Vivijan Koks Frejžer koja je rekla: „Svi su plaćeni, ali Rahim i dalje ne zna da čita“.
Zakerberg je rekao da je to iskustvo značajno uticalo na njegove stavove, mada je prerano doneti zaključak o rezultatima te donacije.


Niz donacija

Čen (29) i Mark (30) Zakerberg su prošle godine dali najveću donaciju od 1,1 milijarde dolara, a godinu dana ranije su dali 500 miliona.  Zakerberg je prošle godine zauzeo 21 mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi sveta, iza direktora Amazona Džefa Bejzosa i investitora Karla Ajkana i Džordža Soroša. On poseduje akcije Fejsbuka u vrednosti od 27 milijardi dolara.

www.herbal-elixir.net ZDRAVLJE