kravefoto Milos Rafailovic ATAImages.

Holandska vlada planira da zagađivanje vazduha azotnim gasovima  drastično smanji otkupljivanjem i gašenjem farmi stoke što bi koštalo 1,5 milijardu evra, za šta je danas dobila dobrenje Evropske komisije.

Plan smanjeja azotnih gasova, uglavnom na stočnim farmama u područjima ugrožene prirode, kojeg je odredila EU, izazvao je burne debate i široke proteste gnevnih farmera u Hlandiji koja je veliki proizvođač i izvoznik poljoprivrednih proizvoda. Holandski poljoprivredni izvoz je prošle godine vredeo 122,3 milijarde evra, kaže zavod te zemlje za statistiku.

Holandska vladajuća koalicija želi da smanji emisije zagađujućih materija, pretežno azot-oksida i amonijaka, za 50 odsto do 2030.

Zagađenje azotnim gasovima pogoršava klimatske promene i može štetiti biodiverzitetu, kaže Program UN za životnu sredinu.

Ključni deo holandske strategije uključuje kupovinu i obustavljanje rada farmi koje proizvode velike emisije azotnih gasova. Međutim, za to je bila potrebna potvrda Evropske komisije da otkup ne bi predstavljao državnu pomoć koja je zabranjena pravilima EU.

Margret Vestager, izvršna potpredsednica Evropske komisije, zadužena za politiku konkurencije, rekla je u saopštenju da će dve odobrene šeme otvoriti put za „dobrovoljno zatvaranje“ farmi odgovornih za velike emisije azotnih gasova.

„Šeme će poboljšati uslove životne sredine u tim oblastima i promovisaće održiviju i ekološki prihvatljiviju proizvodnju u sektoru stočarstva, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije“, rekla je ona.

Politička stranka koja se zalaže za poljoprivredu pobedila je na holandskim pokrajinskim izborima u martu, naglašavajući dubinu nezadovoljstva poljoprivrednika i drugih delovima društva, podstaknutog planovima za smanjenje emisije azotnih gasova. Holandska centralna vlada zadužila je pokrajinska tela da formulišu i sprovedu tačne predloge za smanjenje emisije azota.

Poljoprivrednici su prošle godine održali nekoliko velikih demonstracija, blokirajući autoputeve i skladišta supermarketa u znak protesta protiv reformi koje shvataju kao egzistencijalnu pretnju.

Demonstracije su se proširile i na susednu Belgiju, gde su stotine farmera prošlog meseca dovezle traktore u centar Brisela u znak protesta protiv planova za smanjenje zagađenja azotnim gasovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.