уторак, 23 априла, 2024
vesti online

VW plaća štetu američkim dilerima od 1,2 milijarde dolara

Kompanija Folksvagen pristala je da isplati više od 1,2 milijarde dolara za 650 dilera njegovih automobila u SAD zbog gubitaka koje su peretrpeli usled skandala sa manipulisanjem vrednostima izduvnih gasova iz automobila nemačkog proizvođača, izveštava Rojters pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Foto: A. P. / RAS Srbija

Nemačka kompanija i advokat koji zastupa američke prodavce VW-ovih automobila najavili su načelni dogovor na ročištu u sudu u San Francisku, ali su odbili da otkriju iznos.

Nagodba, do koje se stiglo posle tromesečnih pregovora, usledila je posle naloga sudije datog VW-u da što pre odluči da li će popraviti ili otkupiti 85.000 luksuznih automobila, u čije je trolitarske motore ugrađen softver za lažiranje rezultata emisije štetnih gasova.

Rojtersovi izvori otkrivaju da je u nagodbu „tešku“ 1,2 milijarde dolara uključena nadoknada trgovcima zbog štete prouzrokovane skandalom, kao i naknada za dodatne troškove zbog neprodatih vozila.

VW je takođe pristao na određene novčane uplate američkim trgovcima da bi se što pre oporavili od gubitaka prouzrokovanih skandalom.

– Smatramo da je načelni dogovor sa Folksvagenovim trgovcima u SAD-u važan korak u našem nastojanju da popravimo stvari, kako s trgovicima, tako i s VW-ovim akcionarima u SAD-u – izjavio je generalni direktor VW-a za severnoamerički region Hajnrih J. Vebken.

Nemačka kompanija će samo na američkom tržištu potrošiti ukupno 16,5 milijardi dolara kako bi sanirala štetu. Međutim, i dalje joj prete milijarde dolara potencijalnih kazni zbog kršenja američkog zakona o emisiji gasova, kao i troškovi mogućeg otkupa luksuznih vozila sa trolitarskim dizel motorima, navodi britanska agencija.

VW je priznao prošlog septembra da je u 11 miliona vozila isporučenih širom sveta ugradio piratski softver koji je prikazivao lažne vrednosti izduvnih gasova. Kompanija je u junu pristala da plati više od 15,3 milijarde dolara na ime otkupio preko 475 hiljada vozila isporučenih SAD. (Blic)