четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Vojska SAD ubila alžirskog ekstremistu Moktara Belmoktara

Libijska vlada je saopštila da je u vazdušnom napadu američke vojske u Libiji ubijen alžirski ekstremista Moktar Belmoktar.

Moktar Belmoktar (Foto: Jutjub)

„Libijska vlada na istoku Libije potvrđuje da su američki borbeni avioni izvršili vazdušne napade u okviru misije u kojoj je ubijen terorista Belmoktar“, navodi se u saopštenju libijske vlade, prenela je agencija Rojters.

Agencija AP kaže da je meta bio lider Al Kaide u istočnoj Libiji, koji je predvodio napad na gasno postrojenje u Alžiru 2013, kada je poginulo 35 talaca, među kojima i troje Amerikanaca.

Prethodno je Pentagon objavio da je američka vojska u subotu uveče izvršila vazdušni napad u Libiji i da je meta bio „terorista povezan sa Al Kaidom“.

„Procenjujemo rezultate operacije, a dodatne informacije ćemo objaviti onda kada to bude prikladno“, naveo je u saopštenju portparol Pentagona Stiv Voren.

Voren je istakao da se veruje da je napad bio uspešan i da je meta pogođena, ne navodeći ime ekstremiste koji je bio meta.

Agencija AP je navela da je Voren kazao da ne zna gde se tačno napad dogodio u Libiji, kao ni da li je napad izvela bespilotna letelica ili ona sa posadom. (Pravda)