Steve Wozniak on a Zoom call with the BBC's Zoe Kleinman 

BBC

Suosnivač Epla Stiv Voznijak upozorava da bi veštačka inteligencija mogla da oteža uočavanje prevara i dezinformacija.

Voznijak kaže da se plaši da će tehnologiju iskorišćavati „loši momci“.

U razgovoru za BBC, on je rekao da sadržaj koji je stvorila veštačka inteligencija treba da bude jasno označen i da je za ovaj sektor potrebna regulativa.

Kompjuterski pionir je u martu potpisao pismo zajedno sa Ilonom Maskom u kom pozivaju na pauzu u razvoju najmoćnijih modela veštačke inteligencije.

Voznijak, u tehnološkom svetu poznatiji kao Voz, veteran je Silicijumske doline koji je osnovao Epl zajedno sa Stivom Džobsom i izumeo prvi Eplov kompjuter.

Razgovarajući sa Zoi Klajnman, urednicom BBC-ja za tehnologiju, govorio je i o prednostima veštačke inteligencije i o njegovoj zabrinutosti.

On je rekao: „Veštačka inteligencija je toliko inteligentna da je otvorena za loše momke, koji žele da vas prevare ko su.“

Izraz „veštačka inteligencija“ odnosi se na kompjuterske sisteme koji mogu da izvršavaju zadatke za koje je obično potrebna ljudska inteligencija.

To podrazumeva četbotove koji mogu da razumeju pitanja i daju odgovore nalik ljudskim i sisteme sposobne da prepoznaju predmete na slikama.

Voznijak ne veruje da će veštačka inteligencija zameniti ljude zato što nema emocije, ali jeste upozorio da će, po njegovom mišljenju, to učiniti loše aktere još uverljivijim, zato što programi poput ČetGPT-a mogu da stvore tekstove koji „zvuče jako inteligentno“.

„Čovek mora da preuzme odgovornost“

On misli da odgovornost za bilo šta što je stvorila veštačka inteligencija a potom je javno objavljeno treba da bude na onima koji to objavljuju.

„Čovek mora da preuzme odgovornost za ono što generiše veštačka inteligencija“.

Voz smatra da zakoni treba da pozovu na odgovornost velike tehnološke firme „koje misle da mogu da se izvuku nekažnjeno sa bilo čim“.

Ali on je izrazio i notu skepticizma da će zakonodavci to uraditi kako treba: „Mislim da sile koje motiviše isključivo novac uglavnom pobeđuju, što je pomalo tužno.“

„Ne možemo da zaustavimo tehnologiju“

Voznijak je kompjuterski pionir i kaže da propuštene prilike prilikom rađanja interneta mogu da posluže kao lekcije za današnje arhitekte veštačke inteligencije.

On veruje da „ne možemo da zaustavimo tehnologiju“, ali možemo da pripremimo ljude da budu bolje obučeni da prepoznaju prevare i zlonamerne pokušaje da se otmu njihovi lični podaci.

Aktuelni šef Epla Tim Kuk saopštio je investitorima prošle nedelje da je važno biti „oprezan i promišljen“ u pristupu veštačkoj inteligenciji:

„Veštačku inteligenciju doživljavamo kao nešto ogromno i nastavićemo da je preplićemo kroz naše proizvode na veoma promišljen način.“

Možda će vas zanimati i ova priča

Kako veštačka inteligencija odlučuje umesto vas.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.