четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

UŽAS U ŠVEDSKOJ Migrant tinejdžer ubio radnicu iz prihvatilišta

Radnica u izbegličkom centru na zapadu Švedske podlegla je povredama nakon što ju je izbo nožem mladi tražilac azila, saopštila je policija. Policija navodi da se napad dogodio u izbegličkom centru za maloletna lica bez pratnje.

Žrtva, 22-godišnja devojka, prebačena je u bolnicu, ali je ubrzo podlegla povredama, javlja AFP.

Policija nije želela da saopšti identitet niti nacionalnost napadača, osim da se radi o veoma mladoj osobi, uzrasta između 14 i 17 godina.

Napadač je uhapšen zbog ubistva.

– Ovakvi slučajevi postaju sve učestaliji. Imamo sve više incidenata kao što je ovaj od dolaska toliko mnogo izbeglica – rekao je portparol policije Tomas Fuksborg.

Nacionalni komesar policije Den Elijason zatražio je danas dodatnih 4.100 policajaca i pomoćnog osoblja u borbi protiv terorizma, za deportaciju migranata i policijsko zbrinjavanje azilanata.

– Prisiljeni smo da odgovaramo i reagujemo na veliki broj incidenata u prihvatnim centrima. U nekim slučajevima to zahteva značajne policijske resurse. To nije bio slučaj prije šest meseci i to znači da nećemo moći da efikasno odgovorimo u drugim oblastima – rekao je Elijason švedskoj novinskoj agenciji TT.

Švedska je primila više od 160.000 tražilaca azila 2015. godine. Ova zemlja je pooštrila svoje propise azila kako bi suzbila priliv migranata. (Blic)