четвртак, 25 априла, 2024
vesti online

Уставни суд Шпаније: Пуђдемон мора физички да присуствује

MАДРИД – Уставни суд Шпаније саопштио је данас да бивши каталонски лидер Карлес Пуђдемон може да положи заклетву у регионалном парламенту и постане лидер само уколико је ту физички присутан и ако добије пристанак судије да присуствује, јавља Ројтерс.

Како агенције преносе, сепаратистицки каталонски посланици разматрали су изгласавање Пуђдемона за регионалног председника без његовог повратка у Шпанију, али је овом одлуком Уставног суда Шпаније та опција онемогућена.

Пуђдемон (55), који се од октобра налази у Белгији, једини је кандидат за председника регионалне владе, а на ту дужност га је у понедељак предложио нови председник каталонског парламента и заговорник независности Каталоније Роже Торент, упркос његовом статусу бегунца од правде Шпаније.

Торент је рекао да Пуђдемон, који је и раније био на целу Каталоније, има довољну подршку за формирање владе у парламенту формираном на основу регионалних избора у децембру.

Он је рекао да је од шпанског премијера Маријана Рахоја, који треба да повери мандат за састављање владе у Каталонији, тражио да разговарају о тренутној „ненормалној ситуацији”, а Рахој је одбацио могућност да Пуђдемон буде шеф каталонске владе.

Шпанска влада је у петак затражила од Уставног суда да поништи кандидатуру Пуђдемона јер је оптужен у Шпанији за побуну против државе те му, ако се врати у земљу, прети хапшење.

Каталонски парламент је 27. октобра прогласио независност, а шпанска влада је затим распустила локалну власт и расписала превремене регионалне изборе.

На новим изборима, 21. децембра, странке које се залажу за независност Каталоније поново су освојиле већину, са 70 од 135 места у парламенту.

(Танјуг),(POLITIKA)