петак, 29 марта, 2024
vesti online

USPON VOĐE ISLAMSKE DRŽAVE Od slabog đaka do doktora nauka i najtraženijeg teroriste

On je trenutno najtraženiji terorista na planeti, čija glava je ucenjena na 10 miliona dolara. Danas ozloglašeni vođa Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi (44) nije bio tako „perspektivan“ u mladosti, navode novinari iz Nemačke.

Na skeneru nemačkih novinara: Prvi čovek ISIS-a, Abu Bakr al-Bagdadi

Čovek koji je sebe proglasio kalifom Islamske države, kao srednjoškolac ponavljao je razred zbog očajnog znanja engleskog jezika, otkrivaju nemački mediji.

 

Prijavio se u iračku vojsku, gde je odbijen, iako je pripadao sunitskoj manjini koju je režim tadašnjeg predsednika favorizovao. Kao razlog navedeno je da je „previše uskouman“. Nakon toga, polagao je prijemni na Pravnom fakultetu u Bagdadu, gde takođe nije uspeo.

 

Napokon, okrenuo se onome prema čemu je očigledno gajiov najveću strast – islamskoj teologiji, gde se u potpunosti pronašao.

Do pojave ovih podataka, o vođi islamista nije se znalo apsolutno ništa, osim dve fotografije kojih su obaveštajci uspeli da se domognu.

 

Nemački list „Zidojče cajtung“ i televizija „ARD“ su podatke prikupljali u Samari, rodnom gradu Abu Bakra al-Bagdadija, obišli njegovu školu, igrališta na kojima je igrao fudbal, kao i komšiluk.

 

– Komšije su ga okarakterisali kratko i jasno. Rekli su da je pravi vernik – prenose nemači mediji.

 

Nemački list navodi da je Bagdadi, nakon osam godina izučavanja islamske teologije stekao doktorat iz te oblasti, što je bio jedan od njegovih najjačih aduta za preuzimanje liderstva u Islamskoj državi. (BLIC)