четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Ukrajinska armija obnovila napade na pozicije DNR oko Donjecka

Ministarstvo odbrane DNR objavilo je sinoć da je ukrajinska armija obnovila artiljerijske i minobacačke napade na pozicije njenih snaga oko Donjecka.

 Ukrajinska armija obnovila napade na pozicije DNR oko Donjecka

Kanonada se čuje u svim delovima glavnog grada Donjecke Republike.

Na nekim mestima gruva artiljerija, na nekim samo minobacači koje prati paljba iz streljačkog oružja.

Opet su na udaru Peski i Spartak.

U naselju Peski je tokom dana došlo do rotacije: pripadnike neonacističkog Desnog sektora, koji su ga napustili, zamenila je četa ukrajinske armije.

Jedan od komandira Desnog sektora, Aleksandar Karas, ovim povodom je napisao: „Da se povučemo – nateralo nas je državno rukovodstvo. Sada će sve doći na svoje mesto. Svim će konačno postati jasno da Desnom sektoru nije potrebna armija sa njenim generalima, a da armija bez Desnog sektora ne može”.

Povodom obnavljanja ukrajinskih napada, predsednik DNR Aleksandar Zaharčenko ponovo se večeras oglasio.

Upozorio je da su izgledi da Kijev započne novi rat sada 90 odsto. Potom je – komentarišući sve što je danas ruski lider Vldimir Putin rekao – naglasio da je DNR spremna da o svom političkom statusu ponovo održi referendum. Pri tom je naglasio da on lično ne može da zamisli da Donbas ostane u Ukrajini.

Prvi referendum je održan u maju prošle godine. Na njega je u bivšoj Donjeckoj oblasti izašlo 75 odsto građana, a za suverenitet Donbasa glasalo je 90 odsto! (Pravda)