петак, 19 априла, 2024
vesti online

U DUGU NEVEROVATNIH 100 MILIONA EVRA Umesto na lekove, trošili na plate, putovanja i stimulacije

Zdravstvene ustanove u Srbiji ukupno duguju 100 miliona evra. U ovom trenutku 21 zdravstvena ustanova suočava se sa blokadom računa. Neke od njih nalaze se u blokadi čak tri godine, dok više od godinu dana isti problem ima 11 ustanova.

Foto: Ilustracija / Promo

U potpunoj blokadi su sedam domova zdravlja, 12 bolnica i hitnih pomoći i dve apotekarske ustanove – Pančevo i Šabac sa po 20 državnih apoteka. Iznos njihovog duga je 10 miliona evra.

Među blokiranim ustanovama nalaze se sve ustanove zapadne Srbije koje pripadaju Zdravstvenom centru Užice, a koje čini pet bolnica i 10 domova zdravlja, KBC Dragiša Mišović, Zdravstveni centar Vranje, Zdravstveni centar Surdulica, Opšte bolnice Vršac i Bor, Domovi zdravlja Savski venac, Leskovac, Ćuprija, Žitorađa…

Bolnice u blokadi

ZC Knjaževac 3 godine
KBC Dragiša Mišović 1 mesec
ZC Užice 1,3 godine
ZC Vranje 3 meseca
ZC Surdulica 1,6 godina
Specijalna bolnica za rehabilitaciju 2 godine
Zavod za Hitnu pomoć Niš 8 meseci
Opšta bolnica Vršac 3 meseca
Opšta bolnica Bor 4 meseca
KBC Priština 2 godine

Kako “Blic” saznaje, bolnice su novac za lekove, koje im je RFZO uplaćivao na račun, koristile nezakonito i to za isplate plata, stimulacije, putovanja, kongrese, ali i za neugovorene zaposlene koji su primljeni bez plana i odobrenja RFZO.

– Ustanove su blokirane zbog neplaćanja tekućih duga. Dužnici su blokirali njihove račune i preko sudskih izvršilaca naplaćuju dugove. Kako su računi u blokadi naplata se vrši zaplenom medicinskih aparata, vozila hitnih pomoći ili zaostalih lekova na lageru. Ove ustanove ne mogu da vrše plaćanja, a novac za plate dobijaju preko drugog računa koji je država zaštitila da ne može da uđe u blokadu. Zaposlenima se ne plaća prekovremeni rad, potrebe laboratorija, kao i servisi aparata – priča izvor “Blica” upoznat sa dešavanjima u zdrvstvu.