четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Turski šef diplomatije bojkotuje Minhensku konferenciju zbog Izraela

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Kavusoglu je odlučio da ne učestvuje na 51. konferenciji o bezbednosti u Minhenu zbog učešća predstavnika Izraela na sednici na kojoj će se raspravljati o Bliskom Istoku.

Kavusoglu je na konferenciji za medije u Berlinu u petak, nakon sastanka turskih konzula Zapadne Evrope, kazao da neće učestvovati na konferenciji u Minhenu.

Ranije je bilo planirano da turski ministar spoljnih poslova učestvuje na konferenciji gde se okupilo blizu 20 čelnika država i 60 ministara spoljnih poslova i ministara odbrane.

“Ipak, mi smo odlučili da ne učestvujemo na Konferenciji o bezbednosti u Minhenu jer su pozvali izraelske predstavnike na sednicu o Bliskom istoku”, rekao je Kavusoglu.

Takođe je naglasio kako odnosi Turske i Nemačke nisu ograničeni samo na konferenciju.

“Ovo nikako nije stav protiv Nemačke”, istakao je turski ministar spoljnih poslova.

S druge strane, podsekretar turskog ministra spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu će učestvovati na konferenciji u Minhenu, koja će trajati do nedelje.

Među učesnicima ove međunarodne konferencije su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, američki državni sekretar Džon Keri, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin i drugi visoki zvaničnici.

(Anadolija)(isra-nevs)