петак, 19 априла, 2024
vesti online

Турске инвестиције „на чекању” због пада лире

Валутна криза значајно је појефтинила трошкове рада у Турској, па се улагачима из ове земље за сада не исплати да своју производњу селе у регион
Аутор: Аница Телесковићчетвртак, 16.08.2018. у 10:14

(Фото А. Васиљевић)

Валутна криза у Турској можда пуни тамошње плаже, али нема позитиван утицај на прилив инвестиција из ове земље у Србију. То што је лира у односу на евро од почетка године ослабила 40 одсто, значајно је појефтинило трошкове рада у Турској, па се улагачима из ове земље, за сада, не исплати да своју производњу селе у регион.

Шта то значи у пракси најбоље се види на примеру плате од 1.600 лира. Ако је радник у текстилној индустрији у Турској прошле године у ово време имао ту плату свог послодавца у еврима је коштао око 400 евра. У Србији је у то време просечна плата текстилца, према подацима Удружења за текстил, била око 320 евра. У то време су за улагаче из Турске трошкови рада у нашој земљи били знатно нижи. У међувремену, лира је ослабила (уместо четири лире за евро сада је неопходно седам), па плата текстилног радника у Турској ових дана вреди свега 220 евра.

То значи да се власнику текстилне фабрике, који је планирао да своју производњу из Турске пресели у Србију, то више не исплати.

– Када је о турским инвестицијама реч, за сада све иде по плану, али већ извесно време у разговорима с њима примећујем једно затишје, јер нико не зна колико ће валутна криза трајати и на ком нивоу ће се лира зауставити. Баш ових дана разговарао сам са једним инвеститором из текстилне индустрије који ми је рекао да мора да стави све на папир и израчуна шта му се више исплати – каже за „Политику” министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, али додаје да не може да открије о ком инвеститору је реч.

Са друге стране, нестабилност, ипак, не одговара никоме. Ни тај, ни било који инвеститор сада не може ништа да планира на дуги рок, додаје ресорни министар. (POLITIKA)