среда, 24 априла, 2024
Tehnologija

Trolejbusi

Raspisan tender za kupovinu 80 trolejbusa, prijave proizvođača do 4. marta

BIZNISAutor:Marija Komazec17. feb. 202220:05Podeli:

PauseMute100%Loaded: 57.83%Remaining Time -2:20Picture-in-PictureFullscreen

Nedavno je raspisan tender za kupovinu 80 trolejbusa, a nabavka predstavlja deo projekta Beograd 2030. koji podrazumeva da do 2030. nijedno vozilo u sistemu javnog prevoza ne koristu fosilna goriva.

„Cena ukupne nabavke je 47 miliona evra, oko pet i po milijardi dinara. Prijave treba da podnesu proizvođači do 4. marta, a dostava će se vršiti kroz četiri godine, tih 80 trolejbusa dostavljaće se kroz četiri ture, a prva tura trebalo bi da stigne za nekih 360 dana od potpisivanja ugovora. A svaka tura nakon toga od 300 do 360 dana nakon. Ne znam od koga nabavljamo, tender je tek raspisan, a odluka će se doneti negde u martu. Uslovi tendera su specifični, takvi da se zahteva da je proizvođač dostavio svoja vozila u Evropsku Uniju u proteklom periodu i da ima određene sertifikate. Iz toga možemo pretpostviti da će najverovatnije biti neki od evropskih proizvođača, možda Škoda.“ rekao je za Infobiz Davor Stupar iz Udruženja Vratimo trolu 28.

Grad je nedavno, nakon peticije građana, u saobraćaj ponovo vratio trolu broj 19, ali je ta linija kao i trola broj 29 skraćena i sada ide do Slavije umesto do Studentskog trga. Iako je prethodno bilo reči o ukidanju trole, grad je sada promenio stav o tome, rekao je Stupar.

„Nabavka je morala da se desi jer je trenutni vozni park mnogo zastareo i u raspadu je, manje više. Poslednji tender za nabavku trolejbusa bio je raspisan 2009. godine a ovaj tender je trebalo da se desi 2018. ili 2019. međutim grad je tada imao neku drugu politiku da se možda ukinu trolejbusi, pa su sve to odlagali. Sada su nas i situacija sa voznim parkom, ekologija i globalni trendovi naterali da se vratimo ekologiji i poslušamo struku, da ipak ta ekološka vozila na struju treba da se zadrže. Tako da grad je promenio taktiku i nabavlja nove trolejbuse koji su bolji od starih jer imaju i te baterije i mogu da voze i van kontaktne mreže“ zaključuje Stupar.

Broj trolejbusa koji bude stizao zameniće ove postojeće, pa ukoliko bude postojala želja da se vozni park proširi verovatno će biti potrebe za novim nabavkama, poručio je Stupar.TagoviNABAVKATENDERTROLEJBUSI