петак, 19 априла, 2024
vesti online

Тела 4.000 жртава рата још леже у мртвачницама

Међународни форензичари раде на идентификацији посмртних остатака који су ексхумирани. – Један број је класичним методама идентификован погрешно
Аутор: Јелена Церовинанедеља, 29.07.2018. у 22:00

Учесници недавног лондонског самита на којем је потписана Декларација о несталим лицима (Фото Бета)

Док стотине породица које су изгубиле своје најмилије у сукобима деведесетих година прошлог века годинама безуспешно трагају за истином о њиховој судбини и посмртним остацима како би могли достојно да их сахране, више од 4.000 тела људи страдалих у рату налази се у мртвачницама Загреба, Осијека, Сарајева, Тузле, Зенице, Бањалуке, Приштине, а њихов идентитет није још утврђен. Како за „Политику” објашњава генерални секретар Министарства спољних послова и председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић, ова тела су ексхумирана протеклих година, узети су коштани узорци, али још се чека потврда идентитета.

„Потврде нема, иако су породице дале ДНК узорке. То је један проблем који нас све брине. Треба да нађемо механизам како да тим телима откријемо идентитет. Међународни форензичари раде на томе”, каже Одаловић и додаје да је то била тема и недавно завршеног лондонског самита о западном Балкану, на коме је донета Декларација о несталим лицима.

На питање како је могуће да није утврђен идентитет ових жртава, он истиче да је међу разлозима и један број погрешних идентификација класичном методом. „Након ратних сукоба тога има. И зависно од карактера сукоба, негде од 15 до 20 одсто жртава остане неидентификовано. Нажалост, на крају ће вероватно остати неразјашњена судбина једног мањег броја људи”, каже Одаловић. (POLITIKA)