субота, 20 априла, 2024
TehnologijaVesti

Tehnološka revolucija

Četvorica astronauta koja su letjela recikliranom raketom stigla na ISS

HinaPrije 9 sati 0

Četvorica astronauta koja su letjela recikliranom raketom stigla na ISS

ČETVEROČLANA posada astronauta danas je stigla na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) SpaceX-ovom Crew Dragon kapsulom Endeavour, objavila je NASA o prvom letu u orbitu raketom recikliranom od prošlog leta u svemir. 

Kapsula Endeavour, drugi put u svemiru, lansirana je u petak na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9 s NASA-inog centra na Floridi. SpaceX je privatna tvrtka Elona Muska. 

Endeavour je na ISS stigao u 10:08 minuta po hrvatskom vremenu, s dva astronauta NASA-e, Shaneom Kimbroughom i Megan McArthur, japanskim astronautom Akihikom Hoshideom i francuskim inženjerom Europske svemirske agencije Thomasom Pesquetom. 

Ovom misijom je na ISS kapsulom Crew Dragon stigla druga skupina astronauta otkad su prošle godine nastavljeni letovi s američkog teritorija, nakon devetogodišnje pauze.

To je i treći let s posadom u 11 mjeseci u sklopu suradnje NASA-e i SpaceX-a, tvrtke koju je Musk osnovao 2002. godine. 

Raketa Falcon 9 lansirana je s raketnog nosača koji je pokrenut prije pet mjeseci, što je prvi put da se to učinilo u povijesti svemirskih letova. 

Ponovno korištenje raketnih nosača, omogućeno sigurnim vraćanjem na površinu Zemlje umjesto dosadašnje metode pada u more, ključni su za SpaceX-ovu strategiju smanjivanja cijene leta u svemir, piše Reuters. Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?