петак, 14 јуна, 2024
vesti online

Taksisti za put do Šida izbeglicama traže i do 1.000 evra

Svakodnevno oko hiljadu državljana Sirije, Avganistana i Iraka dolazi iz pravca Grčke i Makedonije u Preševo, procenjuju humanitarne organizacije. I dalje je najveći broj žena i dece, kao i mlađih muškaraca.

U Crvenom krstu u Preševu, koji koordinirano distribuira pomoć u hrani, ali i odeći i obući, uz koordinaciju sa Komesarijatom za izbeglice i UNHCR-om tokom jučerašnjeg dana podelili su više od pet stotina paketa sa hranom.

 

– Migranti su dobili i kišne kabanice, topliju odeću i obuću, jer su noći sve hladnije a poslednjih dana i kiša je pravila probleme – objašnjava Amet Haljimi iz lokalnog Crvenog krsta.

Migranti se nakon registracije na tri policijska punkta u Prihvatnom centru u Preševu prevoze o svom trošku ka Beogradu, Horgošu i Šidu, odakle nastavljaju put prema zemljama EU. Zabeležen je i incident u kome je jedan migrant lakše povredio vozača autobusa, nakon što je policija uputila prevoznika na vanredni tehnički pregled zbog sumnje u ispravnost vozila. Čekanje je dovelo do nervoze među putnicima, pa je migrant potegao nož i povredio prst vozaču autobusa.

Kod Prihvatnog centra u Preševu i dalje vlada „tihi rat“ između taksi prevoznika koji se utrkuju želeći da za nemalu sumu prevezu migrante najčešće ka Šidu. Cene se kreću od 800 do 1.000 evra za ovu turu. Autobuski prevoz je jeftiniji i košta od 30 do 50 evra do Šida, ali je i sporiji, a migrantima, s obzirom na aktuelnu situaciju sa prelaskom državne granice kod Horgoša i Šida, jako se žuri. Primetna je i veća nervoza, jer migranti imaju stalnu komunikaciju između sebe pa dobijaju informacije o situaciji na putu kroz Hrvatsku i Mađarsku od svojih prijatelja i rođaka. Ono što je vidljivo jeste da najmanji broj migranata želi da se zaputi ka Beogradu. (Danas)