петак, 19 априла, 2024
vesti online

Švajcarci sutra na referendumu odlučuju o prihodu od 2.500 franaka za svakoga

Švajcarci će sutra na referendumu odlučiti da li žele da svi građani mesečno dobijaju stalni „bezuslovni osnovni prihod“ koji su ekonomisti procenili na po 2.500 franaka (2.254 evra), svakog meseca – i deca i stari i svi ostali, radili ili ne.

Bern

Foto: WikipediaBern

Stručnjaci su ocenili da je taj iznos dovoljan da građanin „sastavi kraj s krajem u bogatoj Švajcarskoj“ gde je obavezno privatno zdravstveno osiguranje i gde su životni troškovi „nebu pod oblake“.

Kritičari upozoravaju da bi takva politika dovela do „eksplozije“ državnog budžeta.

Sama švajcarska vlada predlaže biračima da odbace taj predlog na referendumu, dok ankete govore da će se ionako glasati protiv u Švajcarskoj, poznatoj po slobodnoj tržišnoj politici, visokoj tehnologiji i kapitalističkom finansijskom sektoru.

Zagovornici insistiraju da je došlo vreme za uvođenje osnovnog mesečnog prihoda jer bespoštedne promene u privredi, kao što je rad robota umesto fabričkih radnika, čine radna mesta sve nesigurnijim. Oni kažu i da žele da ishod referenduma bude podsticaj u tom pravcu, a ne tek puka pobeda jedne ideje.

Ankete ukazuju da tu ideju podržava svega jedna četvrtina Švajcaraca.

Referendum se organizuje na osnovu 100.000 potpisa prikupljenih za predlog o održavanju glasanja.

U nedelju se na feredumu glasa i o još nekoliko pitanja, među kojima su više novca za javne usluge i pojednostavljenje postupka za odobravanje azila.

Opšti osnovni mesečni prihod za sve može izgledati kao „nabildovana“ socijalna pomoć, ali njeni zastupnici kažu da im je cilj da time sasvim zamene socijalnu pomoć. Zastupnici te ideje i u Švajcarskoj i drugde u Evropi kažu da su postojeći sistemi socijalne pomoći preopterećeni birokratijom u toj meri da odvraćaju mnoge potencijalne korisnike i od prijavljianja za nju.(lic)