петак, 19 априла, 2024
vesti online

STOP MIGRANTIMA EU zatvara balkansku izbegličku rutu

Na samitu Evropske unije u ponedeljak za najviši prioritet Unije treba da bude proglašena odluka o trenutnom zatvaranju ilegalnog toka izbeglica balkanskom rutom ka Nemačkoj, proizlazi iz dokumenta u koji je uvid imao austrijski list „Štandard“ (Standard).

Izbeglice na granici Grčke i Makedonije

Foto: Reuters Izbeglice na granici Grčke i Makedonije

Kako je danas objavljeno na sajtu lista, Atina bi morala odmah da obezbedi 50.000 mesta za potencijalne azilante, a zauzvrat Grčka će dobiti „svu“ pomoć EU. Takođe, migranti koji nemaju nikakve izglede da dobiju azil, biće odmah deportovani u Tursku. Prema pisanju lista, samit Evropske unije u ponedeljak sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, a zatim i sastanak šefova vlada i država dvadesetosmorice bez turskog premijera, mogao bi da donese dramatičan zaokret u dosadašnjoj politici postupanja EU u izbegličkoj krizi. To, kako navodi Štandard, prozlazi iz za sada još tajnog nacrta dokumenta, u koji je list imao uvid, a koji je još uvek predmet usaglašavanja vlada članica EU.

U tom dokumentu, kako navodi list, „bukvalno“ piše: „Neregularni dotok migranata duž balkanske rute se završava. Ta ruta je od sada zatvorena“. Diplomatski krugovi u Briselu tvrde da, uprkos finom usaglašavanju, u osnovi odluke ništa neće biti menjano, piše austrijski list.

Jedna od ključnih stvari u dokumentu je da će Turska ubuduće konstruktivno sarađivati u kontroli spoljnih granica EU, i da će prihvatiti da u nju budu vraćeni migranti koji nemaju pravo na azil. Planiran je i posebni sporazum o repatrijaciji sa Turskom, koji bi trebalo da stupi na snagu od 1. juna. Zauzvrat, biće ubrzan i akcioni plan Turske sa EU, a Unija će se obavezati i da započne sa direktnom relokacijom srijskih izbeglica iz Turske u zemlje članice.

Što se tiče mera na teritoriji same EU, i rešavanja pitanja kolona izbeglica koje će biti blokirane zatvaranjem balkanske rute, Unije se obavezuje da će pružiti Grčkoj svu raspoloživu pomoć, uključujući i značajnu finansijsku, kao i da će uputiti službenike zajedničke granične agencije EU, Fronteksa, na granice Grčke sa Makedonijom i Albanijom.

Predviđena je i aktivnija uloga evropske policijske organizacije Europol u borbi protiv krijumčara ljudi, piše Štandard. Lideri EU se nadaju da će uskoro proraditi i program relokacije izbeglica u zemlje članice, a u dokumentu se navodi i mogućnost da zemlje dobrovoljno prihvate i više izbeglica nego što im je planom relokacije dodeljeno, uglavnom kako bi se ublažio teret Grčke.(Blic)