недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

Stoltenberg: Vežbe na jugu Evrope poruka i UPOZORENJE za Rusiju

Vojne vežbe na jugu Evrope pod nazivom „Spoj trozupca“, najveće u poslednjih 13 godina, predstavljaju upozorenje svim potencijalnim protivnicima NATO, uključujući i Rusiju, izjavio je generalni sekratar Alijanse Jens Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO Alijanse Jens Stoltenberg

Stoltenberg je, u intervjuu za španski list „ABC“, rekao da je NATO spreman da brzo rasporedi kopnene, vazduhoplovne ili mornaričke snage ako je potrebno.
Aktivna faza vežbi počela je 21. oktobra u Španiji, Portugaliji i Italiji 21. oktobra i trajaće do 6. novembra.

U njima učestvuje 36.000 vojnika iz 30 zemalja sveta, među kojima su i Austrija i Švajcarska, koje nisu članice NATO, kao i 140 aviona, 90 brodova i podmornica, preneo je Sputnjik.
Stoltenberg je rekao da „Spoj trozupca“ predstavlja jasan signal da je NATO spreman da brani Alijansu od svake pretnje.
NATO se trenutno prilagodjava novoj realnosti koju odlikuje nestabilnost i nasilje na Bliskom istoku i severu Afrike, dodao je Stoltenberg.
Najavljujući vežbe, komanda združenih snaga NATO u holandskom gradu Brunsum je saopštila da će „Spoj trozupca“ ukazazati na povećani nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju i pokazaće sposobnu, naprednu alijansu sa odgovarajućim sposobnostima i kapacitetima da se izbori sa aktuelnim i budućnim bezbednosnim izazovima. (Blic)