четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

SRPSKI BIZNISMEN NA CRNOJ LISTI SAD Zovu ga velikim TRGOVCEM ORUŽJA sa Balkana,

Sjedinjene Američke Države stavile su nedavno na crnu listu 39 pojedinaca, među kojima je i biznismen iz Srbije Slobodan Tešić, označen „kao jedan od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu“.

Računi svih firmi koji se u SAD vode na Tešića su u blokadi i njemu je zabranjeno poslovanje sa američkim državljanima. U obrazloženju za uvođenje sankcija Tešiću navodi se da je američka administracija uvela novi, specijalan režim sankcija prema osobama koje imaju veze s korupcijom i kršenjem ljudskih prava. Ovo nije prvi put da se ime Slobodana Tešića vezuje za zabrane putovanja.

– Tešić je među najvećim trgovcima oružjem i municijom na Balkanu, bio je skoro deceniju na listi Ujedinjenih nacija – osoba kojima je zabranjeno putovanje zbog kršenja sankcija UN-a u vezi sa izvozom oružja u Liberiju – rekao je američki ministar finansija.

U obrazloženju odluke o uvođenju sankcija stoji da je Tešić, u cilju osiguranja ugovora o naoružanju, službenicima različitih zemalja direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć.

U dokumentima se navodi da je Tešić i na druge načine podmićivao sve one od kojih bi mogao da ima koristi. Tako je plaćao školovanje deci potencijalnih klijenata, skupe odmore i druge pogodnosti.

U američkom Kongresu 2016. godine dopunjen je tzv. Magnitski zakon koji omogućava američkoj administraciji da podvrgne sankcijama svaku osobu bilo gde u svetu za koju se utvrdi da je odgovorna za kršenje ljudskih prava ili ako počini ozbiljne koruptivne radnje. (BLIC)