петак, 19 априла, 2024
vesti online

SRBIJA, ZEMLJA SMEĆA Imamo 30.000 divljih deponija, rekama plovi đubre i NIKO NIŠTA NE PREDUZIMA

Kada se spoje bahati građani koji smeće bacaju gde stignu, fabrike koje otpadne vode ispuštaju u reke, lokalne samouprave koje nemaju sredstva ili svesti da ovaj problem reše – dobijamo Srbiju, zemlju smeća i smrada.

U Srbiji desetine hiljada deponija

Foto: Milan Ilic / RAS SrbijaU Srbiji desetine hiljada deponija

U Srbiji ima između 20.000 i 30.000 divljih deponija, govore podaci iz marta prošle godine, a samo u Beogradu ih „cveta“ oko 500. U to se ubrajaju i manja smetilišta, nastala između nekoliko kuća, čiji će žitelji lakše podneti nečistoću i smrad, nego da sve to regularno odlože.

Deponija u Nišu

Foto: B. Janačković / RAS SrbijaDeponija u Nišu

Mnogo je onih koji će na pitanje „ko zagađuje Srbiju“ prstom uperiti u industrije, u NATO koji je zatrovao plodno zemljište, i u državu koja kasni sa infrastrukturnim projektima u oblasti upravljanja otpadom… a onda se okrenuti i mirne duše baciti svoj stari šporet ili klanički otpad u korito reke, na obod šume ili poljanu kraj puta.

A kada to isto urade i komšije, svi će zajedno čuditi kada na proleće reka nadođe i zbog zatrpanog rečnog kanala uništi i njihove njive, i kuće, i mehanizaciju.

Kada se samo pogleda spisak svega što je u Srbiji zagađeno, postaje jasno da su krivci svi – i fabrike koje otpadne vode izlivaju u reku, gde uglavnom ide i gradska kanalizacija, i bahati građani koji „nadograđuju“ deponije i hvale se kada odlože đubre pored znaka „ne bacaj smeće“, i oni koji nezakonito čuvaju ili trguju opasnim materijama, kao i nadležne institucije koje, osim što postavljaju pomenute znakove, decenijama ne uspevaju da problem sistematski reše.

Kada se sve to spoji, dobijate Srbiju prepunu smrada i smeća.(BLIC)