петак, 19 априла, 2024
vesti online

Srbija i EU

B92

Loša poruka za evropsku Srbiju

Beograd/Brisel — Postoji mogućnost da se ukine funkcija komesara za proširenje u budućem savezu Evropske komisije, što bi bila loša poruka za Srbiju, piše Danas.

Sagovornici Danasa iz Brisela i Berlina saglasni su da postoji mogućnost ukidanja funkcije komesara za proširenje u budućem sazivu Evropske komisije, kao i da bi to predstavljalo izuzetno lošu poruku za države kandidate za članstvo, uključujući Srbiju, ali izražavaju nadu da će većina u EU ipak odbaciti takvu inicijativu.

Novi sastav EK biće formiran posle izbora za Evropski parlament, koji će se održati od 22. do 25. maja u svim zemljama članicama EU.

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Tanja Miščević je, podsetimo, nedavno izjavila da „postoji ideja da u budućem sazivu EK čak i nema osobe zadužene za proširenje.“

Sena Marić, istraživačica u Centru za evropske politike, objašnjava za Danas da više od godinu dana Briselom kruže glasine o mogućem integrisanju politike proširenja i susedstva u zaseban odeljak Evropske službe za spoljne poslove.

„Zagovornici ovog rešenja ističu da je neracionalno imati komesara za proširenje u aktuelnim okolnostima. Prvo, jer od svih zemalja obuhvaćenih politikom proširenja (Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, BiH, Kosovo, Turska, Island), jedino Srbija, Crna Gora i Kosovo prave korake napred, dok ostale zemlje stagniraju ili nazaduju. Drugo, jer politički kriterijum regionalne saradnje ima istu težinu kao i ostali uslovi za članstvo, za šta je u slučaju Srbije i Kosova već zadužena Evropska spoljna služba, koju trenutno vodi Ketrin Ešton“, navodi Marićeva.

Sagovornica lista Danas naglašava da iako mnogi smatraju da bi ukidanje funkcije komesara za proširenje u narednom sazivu EK poslalo lošu poruku zemljama kandidatima, to ne bi suštinski uticalo na dinamiku procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. „Treba biti svestan da proširenje svakako neće biti visoko na agendi poslova sledeće komisije, što su i Martin Šulc i Žan Klod Junker u svojim kampanjama za budućeg predsednika EK eksplicitno izjavili, i da je prioritet unutrašnja konsolidacija Unije. Uostalom, naše članstvo u EU se ne očekuje u narednih pet godina i po nas bi bilo dobro ukoliko se sledeća komisija usredsredi na zacrtani prioritet konsolidacije“, smatra Marićeva.

Bodo Veber, nemački analitičar za Zapadni Balkan i viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije, navodi za Danas da su zahtevi za ukidanjem funkcije komesara za proširenje ogledalo evroskepticizma koji je porastao u kontekstu krize u evrozoni, te pratećeg zamora od proširenja EU.

„Međutim, mislim da takav zahtev zasigurno ne bi podržala većina vlada članica Evropske unije. Nakon izbijanja ukrajinske krize i konflikta sa Rusijom to, svakako, više nije tema jer je politika proširenja dobila novi zamah, uprkos očekivanog jačeg prisustva antievropskih stranaka u narednom sazivu Evropskog parlamenta“, ukazuje Veber.

Komesar za proširenje EU Štefan File dolazi danas u posetu Srbiji tokom koje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima naše zemlje. Šta je rekao o novoj Vladi Srbije pročitajte OVDE.