четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Španskoj muci došao kraj: Đoković protiv Federera u polufinalu Monte Karla!

Priznajmo, bilo je muke, u prvom, početkom i sredinom drugog seta… Ali, tome je došao kraj nakon dva sata i 13 minuta igre! Novak Đoković uspeo je da se plasira u polufinale mastersa u Monte Karlu pobedom nad Giljerom Garijom Lopezom nakon preokreta sa 4:6, 6:3, 6:1 i tako zakazao duel sa Rodžerom Federerom.

Gemovi su dugo trajali i bili jako dramatični, a meč je prelomljen u korist Đokovića sredinom drugog seta kada je protivnik imao dve prilike da napravi brejk i približi se pobedi, ali do toga nije došlo, pa je Novak okrenuo vodenicu u svoju korist.

 

 

Uvodni gem služio je Đokoviću da se zagreje i sa nekoliko dobrih udaraca sa osnovne linije stavi doznanja španskom protivniku da će svaka veća razmena biti, manje-više, poen za njega. Garsija Lopeza je već ostvario „veliki“ uspeh, jer je uzeo gem (1:1), što je ujedno isto koliko su Albert Monatenjes i Pablo Karenjo Busta osvojili po jedan gem u čitavom meču protiv Novaka.

 

Novakov slab procenat prvog servisa

Nole je do petog gema imao samo 53 odsto osvojenih poena (7/13) što je veoma čudno shodno tome da je Đoković do četvrtfinala izgubio samo dva gema, a nije pretrpeo nijedan brejk.

Drugi teniser sveta je prve poene na svom servisu izgubio u trećem gemu, a što je najgore, dopustio je da na 40:0 Garsija Lopez osvoji pet poena za redom i iznenadno napravi brejk. Novakovi fanovi su se sigurno zapitali šta radi njihov ljubimac u tim trenucima, jer je srpski teniser izgubio devet poena u nizu, što je ujedno značilo da je Španac potvrdio oduzeti servis.

 

Kao da ni to nije bilo dovoljno za iznenađenje, Đoković je nastavio sa letargičnom igrom, bez dovoljno pokreta da se zaštiti izlazak na mreži, pa je španski teniser uspeo da iskoristi prvu brejk loptu u petom gemu i stvori još veću, iznenadnu prednost (4:1).

 

Ustanovio je Novak da je njegova igra daleko od očekivane, pa je zaigrao mnogo bolje, te odmah iskoristio priliku i vratio jedan brejk, a onda ga i sa četiri poena potvrdio za nadu u povratak u prvi set. Izdržao je Đokovićev nalet Garsija Lopez i prišao na samo gem od seta (5:4), uz dobre smečeve i vinere kojih je skupio duplo više od grešaka.

 

Garsija Lopez znantno bolji sa osnovne linije

Standaradno dobra igra Garsije Lopeza ogleda se u sjajnoj poziciji pri razmeni sa osnovne linije, jer je španski teniser dobio čak 39 poena, dok je Nole 26 puta poentirao sa tog dela terena.

Najveći problem španskog teniser u tom trenutku bio je prvi servis koji ga je izdao, ali se ekspresno vratio, te je uspeo da izgura i povede u setovima protiv drugog tenisera sveta.

 

Na startu drugog seta oba tenisera su lako sačuvala svoje servise, pa je Novak bio u prednosti od 2:1. Đoković nije uspevao da uđe u udarac, dok je, čini se, Garsija Lopez igrao svoju najbolju igru, pa je ponovo došlo do poravnanja.

 

Novak je morao da spasava brejk loptu u petom gemu drugog seta, a poen koji je trajao više od 20 udaraca ipak je pripao Noletu, a mučenje našeg tenisera nastavilo se i u narednim nekoliko minuta, ali je uspeo da dođe do vođstva 3:2. Samo nekoliko minuta kasnije Španac je imao i dve, skoro pa, šokantne brejk lopte koje su mogle da odluče susret, ali se Đoković jedva „počupao“ iz te situacije.

 

Drugi teniser sveta je, malo po malo, pokazivao da će preći u ofanzivu, pa je uspeo da dođe do brejka, dok je u poslednjem poenu u osmom gemu Garsija Lopez završio na zemlji i sa izgubljenim servisom. Novak je čvrsto stegao reket i tako simbolično označio ulazak u treći set.

 

Španac pao u igri, a Srbin pojačao tempo – Novak je, na taman dovedenom terenu u red, dao naznake da je počela njegova igra, pa je nakon dve brejk lopte uspeo da oduzme servis protivniku. Nova prednost i novi brejk direktno su povezana sa neefikasnošću španskog tenisera koji do četvrtog gema u trećem setu nije imao nijedan viner, pa je rezultat bio 4:0.

 

Više-manje, Garsiji-Lopezu je bilo jasno da će moći samo da zadržava još malo svaki Novakov korak ka polufinalu, pa je Đoković ipak uspeo da ode u narednu rundu gde ga u klasiku svetskog tenisa čeka Rodžer Federer koji je bio bolji od Žo Vilfreda Conge.