четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

SLOBODNA EVROPA 14.11.14.

Spoljnopolitička razrokost Vlade Srbije

Aleksandar Vulin

Aleksandar Vulin

13.11.2014

Da li je Vlada Srbije slučajno ili namerno spoljnopolitički razroka, da li s predumišljajem širi teorije zavere i ukoliko to radi, šta joj je cilj? Spoljnopolitički eksperti smatraju da aktuelna srpska vlast u svom ljudstvu  ima i glasnogovornike prozapadnih i portparole proruskih konzervativnih struja, poput ministra Aleksandra Vulina, ali da je pitanje koliko će dugo tom taktikom oprečnih signala moći da zbunjuje i domaću i spoljnopoliticku javnost.

Ministar rada Aleksandar Vulin još jednom je, ovog puta sasvim precizno, adresirao krivca. Sjedinjene Države, koje, tvrdi on, kontrolišu Haški tribunal, preko puštanja optuženika Vojislava Šešelja na privremenu slobodu šalju poruku da žele da sruše aktuelnu srpsku vlast, pa će, kaže, zbog toga preporučiti Vladi da razmisli o promeni spoljnopolitičkog kursa. Dodaje, doduše, da je to njegov lični stav, ali, svejedno, s obzirom da je ministar u Vladi, nije moguće ne pitati se zašto se niko iz vrha vlasti nije ogradio od ove Vulinove izjave.

Florian Biber, ekspert za jugoistočnu Evropu sa Univerziteta u Gracu, za RSE kaže da je ovakva teorija zavere tipična za političara poput Vulina i da zvuči kao da je došla iz glave Vojislava Šešelja. On kaže da su to sulude ideje, da Haškim sudom, iako ima mana ne upravlja Amerika, niti ima ikakvog razloga da ruši aktuelnu srpsku vlast. A čak i kad bi to htela, svesna je da u opoziciji trenutno nema političke alternative, a razume se, na vlasti ne bi želela radikale, niti bi oni sa Šešeljem mogli izrasti u snažnu partiju.

Upitan da li premijer Aleksandar Vučić treba da se ogradi od Vulinove izjave, Biber kaže:

Florian BieberFlorian Bieber

“On je ministar u Vladi i mislim da bi bilo korektno, ali na sceni je igranje ove vlade različitim signalima – ona šalje signale da želi da bude proruska, pa šalje signale da želi da bude proreformistička i prozapadna… U nekom trenutku morala bi da jasno kaže šta želi da radi. Naročito bi povodom ove izjave moralo da se objasni, ko stoji iza nje – Vulin lično ili Vlada. Nadalje, postavlja se pitanje kako Vlada može da ima dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama ako neki njen član tvrdi da SAD vode politiku koja pokušava da sruši Vladu u Srbiji? To zvuči nemoguće i zbog toga će, siguran sam, SAD od Vlade Srbije zatražiti objašnjenje”, kaže Biber.

RSE: S obzirom da se nije oglasio i odredio prema Vulinovoj izjavi, da li možda iza nje stoji sam premijer Vučić – i ako stoji, šta hoće da postigne tom taktikom zbunjivanja, cik-cak politikom, gde se šalju poruke i Istoku i Zapadu?

Biber: Ja, naravno, ne mogu da znam šta je Vučićev stav, ali je činjenica da je Vulin u Vladi, da svi znaju njegovo političko opredeljenje i da je to signal da Vučić, osim toga što hoće da ima dobre odnose sa Zapadom, takođe želi da čuva dobre odnose sa proruskom, konzervativnom strujom – to je, rekao bih, očigledno. Vulin nije u vladajućoj koaliciji zbog svoje političke moći, već zato što igra tu ulogu u Vladi da zadovoljava tu struju. U tom smislu, Vučić je spreman da to prihvati, ali je pitanje koliko će dugo moći da ima i jedno i drugo.

Zbunjivanje i sveta i Srbije

Za tvrdnju da Amerika preko Haga i Šešelja hoće da ruši ovu vlast Aleksandar Vulin nije, naravno, ponudio nijedan dokaz. Evo na čemu gradi argumente i spoljnopolitičke savete:

“Ako je jedino što Srbija dobije, za sav napor i sav trud da se modernizuje, da se promeni, da bude bolja, uspešnija, da bude sličnija nekim razvijenim i ozbiljnim zemljama, ako, dakle, jedino dobijemo Ramu ili Šešeljeve uvrede, nesmetano promovisanje tih uvreda i pretnje da će se u ovoj zemlji rušiti vlade, da će se označavati kao izdajnici svi oni koji pokušavaju nešto da promene i ako vidimo da je to sve pomognuto od nekih zemalja, rekao sam od Sjedinjenih Američkih Država, onda je možda trenutak da dobro razmislimo o našim spoljnopolitičkim prioritetima”, rekao je Vulin.

Osvrćući se na njegovu izjavu i nereagovanje Vlade na nju, Dušan Lazić iz Foruma za međunarodne odnose kaže da je to jedan sistem koji zbunjuje i građane Srbije i svet.

“To nije dobra politika za bilo koju zemlju, pa nije ni za našu. Vulin ne pruža bilo kakve dokaze za bilo šta što kaže”, ocenjuje Lazić, koga pitamo i kako razume to što se premijer Vučić nije ogradio od Vulinove izjave.

“Ja ne znam. Postoji i mogućnost da Vučić možda neke stvari saopštava preko Vulina. Teško mi je o tome da se izjasnim jer znam niz izjava koje ne odgovaraju Vučiću, ali se on o tome ne oglašava, ali ni sam ne isključujem mogućnost da inspiracija dolazi odatle – iz Vlade, odnosno, od strane lično Vučića”.

RSE: Ako bi to bilo tako, šta je onda cilj?

Lazić: Možda je cilj upravo da se svi pitamo šta je cilj.

RSE: Kakva je dobrobit vlasti od toga?

Lazić: To nikako nije dobro za državu jer takve, uzajamno suprotne, izjave i izjave gromopucateljne, koje se daju bez dokaza – sve to može da pokazuje stanje u kojem se država i vlast nalaze. To je ono što ne razumem – da se često vuku potezi koji su ne samo suprotni interesima države i nas građana nego koji su suprotni i nekim racionalnim interesima vlasti.


Branka Trivić

trivicb@yahoo.com

Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. godine. Iste godine dobila otkaz od miloševićevskog rukovodstva te kuće, zbog aktivnosti u Nezavisnom sindikatu RTB i nepristajanja na režimsku ratno-huškačku propagandu. Za Radio Slobodna Evropa radi od decembra 1993. godine.