уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Sirija i dalje u paklu?

Turska saopštila da je „neutralizovala“ više od 100 sirijskih vojnika

Turska saopštila da je "neutralizovala" više od 100 sirijskih vojnika Izvor: REUTERS/Rodi Said/File Photo

Turska je saopštila da je „neutralizovala“ više od 100 pripadnika sirijskih vladinih snaga kao odgovor na sirijsko granatiranje u kome je ubijeno pet turskih vojnika na severozapadu Sirije.

„Prema našim izvorima 101 pripadnik režimskih snaga je neutralizovan, tri tenka i dva topa su uništena i jedan helikopter je pogođen“, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane.

Kako navodi Frans pres za sada nije moguće proveriti te tvrdnje.

Ministarstvo je navelo da je Turska večeras nastavila da granatira sirijske položaje. Ranije danas pet turskih vojnika je ubijeno i pet je ranjeno u artiljerijskoj vatri sirijskiih vladinih snaga na turske položaje u provinciji Idlib, na severozapadu Sirije.

Prošle nedelje osam turskih vojnika je ubijeno u napadu snaga predsednika Bašara al Asada u Idlibu, poslednjem uporištu sirijske opozicije i ekstremističkih grupa.

Tursko ministarstvo odbrane danas je upozorilo da će Ankara najoštrije uzvratiti na svaki novi napad. Razmena artiljerijske vatre preti da izazove novu eskalaciju izmedju Turske i sirijskih vlasti, koje podržava Rusija.

Turska, koja podržava odredjene pobunjeničke grupe u Siriji, poslala je velika pojačanja u provinciju Idlib poslednjih dana da zaustavi napredovanje sirijskih vladinih snaga.

Posle prošlonedeljnje razmene vatre turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Siriju da se povuče sa položaja u provinciji Idlib, i tražio od Moskve da učini više da kontroliše režimske snage u Siriji.

Iako podržavaju suprotstavljene strane u Siriji Turska i Rusija pojačale su saradnju o tom pitanju, i zajedno su dogovorile primirje tokom sastanka u Sočiju 2018.

Novi napad sirijskih snaga dogodio se u vreme kada se ruska delegacija nalazi u Ankari na razgovorima o nalaženju rešenja za Idlib.

Tokom tog sastanka turski zvaničnici pozvali su Rusiju da preuzme odgovornost kao zemlja garantor sporazuma iz Sočija, prenela je turska agencija Anadolija.

Tagovi:

Ministarstvo odbrane Rusije: Izraelski udar kod Damaska ugrozio putnički avion

Ministarstvo odbrane Rusije: Izraelski udar kod Damaska ugrozio putnički avion Izvor: REUTERS/Omar Sanadiki

Damask (arhiva)

Avion Erbas A320 sa 172 putnika morao je prinudno da sleti u vazduhoplovnu bazu Kmeimim pod kontrolom Rusije nakon što ga je sirijska protivvazdušna odbrana skoro pogodila, prenose izraelski mediji izveštaje ruske državne novinske agencija RIA koja se poziva na portparola ruskog Ministarstva odbrane.

Kako se navodi, sirijska protivvazdušna odbrana pokušala je da se odbrani od izraelskog napada kraj Damaska.

Portparol je rekao da su nakon 2 sata posle ponoći četiri izraelska aviona tipa F-16 ispalila osam raketa vazduh zemlja na predgrađa Damaska, ali nisu ušla u sirijski vazdušni prostor, prenela je RIA.

Posle udara koji se pripisuju Izraelu kraj Damaska rano u četvrtak usledili su kontradiktorni izveštaji o žrtvama.

Sirijski mediji su javili da je osam vojnika ranjeno, dok je opoziciona posmatračka grupa navela da je u udarima na čijoj su meti bile vojne pozicije i borci koji imaju podršku Irana poginulo 23 ljudi.

Sirijska državna agencija SANA je javila da je sirijska protivvazdušna odbrana oborila većinu raketa pre nego što su stigle do meta u predgrađu glavnog grada i na jugu zemlje.

U januaru je sirijska vojska rekla da su izraelski avioni napali glavnu vazduhoplovnu bazu T4 u provinciji Homs i da je protivvazdušna odbrana oborila nekoliko raketa što je pričinilo materijalnu štetu.

U decembru je saopštila da je presretnuta raketa iz pravca Izraela uperena na mete u predgrađu Damaska.