петак, 21 јуна, 2024
vesti online

SIJARTO: Da je policija Srbije sprečila napade na policajce, ne bi bilo nasilja

BUDIMPEŠTA – Mađarska policija u sredu je bila izložena brutalnim napadima sa teritorije Srbije kod graničnog prelaza „Reske“, izjavio je kasno sinoć šef mađarske diplomatije Peter Sijarto za MTI, odgovarajući na kritike nemačke ministarke odbrane Ursule fon der Lajen i premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Jutjub

Da je policija Srbije sprečila napade na policajce, ne bi bilo nikakvih nasilnih akata, rekao je mađarski ministar.

Sijarto je naveo da je u „brutalnom napadu grupe agresivnih migranata“ povređeno 14 mađarskih policajaca, a da je „sasvim očigledno“ da su se ti policajci branili i štitili teritoriju Mađarske, prenela je mađarska novinska agencija.

MTI podseća da je u intervjuu Si-En-Enu ministarka odbrane Nemačke okvalifikovala akciju mađarskih vlasti kao neprihvatljivu, a da je premijer Srbije rekao da je postupanje sa migrantima na granici između dve zemlje bilo „brutalno“ i „neevropsko“ i da EU treba da reaguje.

Vučić je, navodi mađarska agencija, pozvao Mađarsku da se uzdrži od ispaljivanja suzavca na teritoriju Srbije, dodaje agencija.

Pohvala mađarskoj policiji

Sijarto je pohvalio rad mađarske policije i ocenio da je njihova intervencija na prelazu Horgoš 2 bila posledica izostanka intervencije pripadnika policije Srbije.

Sijarto je rekao da je „izuzetno agresivna grupa migranata neomatenao gađala policiju“ zbog čega su oni uzvratili, prenosi TV M1.

„Ne mislim da bilo ko normalan u Mađarskoj misli da bi ovim agresivnim ljudima trebao biti dozvoljen ulaz u zemlju, kao ni u tranzitne svrhe“, rekao je Sijarto.

Takođe je naglasio da se u međunarodnoj zajednici više priča o „policijskoj brutalnosti“, ali ne i o tome šta je pokrenulo akciju policije.

Sijarto posebno ističe važnost očuvanja visokog nivoa saradnje Srbije i Mađarske nakon jučerašnjih incidenata.

Juče je nakon višesatnih napetosti na graničnom prelazu Horgoš 2 došlo do proboja dela izbeglica na mađarsku teritoriju, ali je policija reagovala najintenzivnijim suzavcem do sada, nakon čega su se oni ponovo povukli na teritoriju Srbije, javio je reporter Tanjuga sa lica mesta.

Tri ekipe Hitne pomoći iz Kanjiže ukazale su pomoć izbeglicama, nakon što je mađarska policija bacila suzavac i upotrebila vodene topove na graničnom prelazu Horgoš 2.

Prema rečima lekara Hitne pomoći, pomoć je dobilo oko stotinak izbeglica koji su se uglavnom žalile na posledice suzavca, dok je dvoje primilo kiseonik.

Kada je mađarska policija upotrebila suzavac izbeglice su bežeći padale i onesvešćivale se. (Pravda)