уторак, 23 априла, 2024
vesti online

ŠANSA: Američki gigant Eksajd hoće Fabriku akumulatora Sombor

Stečajni upravnik Predrag Ljubović je još 10. novembra zvanično obavešten o nameri „Eksajda“ da se uključi u pregovore za kupovinu imovine fabrike akumulatora iz Sombora

Jedan od najvećih svetskih proizvođača akumulatora i baterija za električna vozila, američki „Eksajd“, zainteresovan je za kupovinu Fabrike akumulatora Sombor, saznaje portal SOinfo.

Predstavnik „Eksajda“ demantovao je za taj portal navode stečajnog upravnika FAS Predraga Ljubovića, koji je ranije izjavio da se niko od ostalih subjekata koji su otkupili dokumentaciju nije javljao, odnosno pokazao zainteresovanost da se uključi u proces preuzimanja vlasništva nad imovinom FAS.

Kako piše somborski portal, stečajni upravnik Predrag Ljubović je još 10. novembra zvanično obavešten o nameri „Eksajda“ da se uključi u pregovore za kupovinu imovine fabrike akumulatora iz Sombora. Kako navodi portal, „Eksajd“ namerava da uloži ozbiljna sredstva u remont proizvodnih pogona Fabrike akumulatora Sombor i, kako navode, ostvari maksimalnu bezbednost radnika i uradi neophodne ekološke zahvate u fabričkom krugu. Na sajtu američke kompanije piše da, pored osnovnog programa za sve tipove vozila, proizvode i baterije za brodove, radne mašine, industriju i obnovljive izvore energije, pa čak i podmornice američke mornarice.

FOTO: PROMO

Kompanija je osnovana 1888. godine, posluje na svim kontinentima u više od 80 zemalja i zapošljava više od 10.000 radnika. Procenjena vrednost nekadašnjeg somborskog giganta, proizvođača akumulatora, iznosi 24,57 miliona evra.

Novac na ime neisplaćenih zarada čeka više od 800 bivših radnika, a njihova potraživanja iznose oko 400 miliona dinara. (KURIR)