петак, 29 марта, 2024
vesti online

SAD prebcuje naoružanje iz Avganistana u Ukrajinu

AVGANISTAN – Kabul se snažno protivi odluci službenog Vašingtona o prebacivanju vojne opreme iz Avganistana u Ukrajinu, izjavili su iz avganistanske predsedničke administracije. O tom pitanju raspravljaće se s predsednikom Obamom, rečeno je u izjavi.

sad americka vojska afganistan defensegov 650x431 SAD prebcuje naoružanje iz Avganistana u Ukrajinu

Pozdrav pred put: Amerikanci se iz Avganistana sele u Ukrajinu (Foto: defense.gov)

Američke specijalne jedinice u Avganistanu trenutno pripremaju vojna vozila za prebacivanje u Ukrajinu, objavljeno je iz avganistanske predsedničke administracije. Zapovedništvo američkih borbenih misija u Avganistanu odbija da raspravlja o toj odluci sa službenim Kabulom, jer je odluka „u potpunosti na Beloj Kući“, rekao je predstavnik vlade Ašraf Gani.

Ghani će postaviti to pitanje američkom predsedniku Obami za vreme službene posete Vašingtonu u januaru. On planira da apeluje na američkog predsednika da ne prebacuje opremu iz Afganistana. „Pitanje je direktno povezano sa održavanjem strateškog partnerstva sa SAD-om“, rekao je isti izvor.

Vašington je do nedavno uveravao vladu Avganistana da će nakon odlaska američkih vojnika iza sebe ostaviti opremu na korišćenje avganistanskoj vojsci i policiji. Avganistanska vlada računala je na tu opremu za učvršćivanje položaja i jačanje borbene gotovosti u borbi protiv talibanskih snaga na jugu zemlje.

Misija u Avganistanu je najduža misija američke vojske. Ona je započeta nedugo nakon napada 11. septembra, a svoj službeni kraj zaeležiće ovih dana.

U trinaest godina dugoj misiji 2.000 američkih vojnika izgubilo je život. Rat je američke porezne obveznike koštao bilijardu dolara. Iako će se misija uskoro okončati, oko 10.000 američkih vojnika ostaće u Avganistanu kako bi tamošnjoj vojsci i policiji pružali usluge „savetovanja i obuke“. Ta misija će trajati do kraja 2016. godine.

U novembru je general Filip Bridlav, zapovednik američke komande za Evropu, rekao da će SAD pokušati da izađe u susret potrebama ukrajinske vojske.(Pravda)