Kovačevski: S. Makedonija postaje regionalni centar "zelene energije" 1Foto: Shutterstock/The Visual Explorer

Premijer Severne Makdonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas u Moldaviji da je njegova zemlja energetsku krizu pretvorila u mogućnost i da postaje regionalni centar „zelene energije“.

„Severna Makedonija je posvećena energetskoj diversifikaciji, a krizu je pretvorila u priliku i zato je u kratkih 15 meseci instalirala kapacitet od oko 200 negavata (MW) energije iz obnovljivih izvora, uglavnom fotonaponskih elektrana, ali i iz vetra i biogasnih kapaciteta. Ovim Severna Makedonija postaje regionalni centar zelene energije“, rekao je Kovačevski.

On je na okruglom stolu o energetikci na drugom Samitu Evropske političke zajednice govorio šta je Vlada Severne Makedonije preduzela u protekloj godini u suočavanju s energetskom krizom i korake koji su doneli energetsku diversifikaciju.

„Jedan od takvih koraka je Sporazum o (gasnom) interkonektoru s Bugarskom, koji je povećao postojeći kapacitet gasovoda. Važno je da je ovaj sporazum omogućio diverzifikaciju izvora prirodnog gasa i da nam gas iz Azerbejdžana i LNG (tečni prirodni gas) postanu dostupni. Istovremeno, to je i mogućnost da se obezbede rezerve prirodnog gasa u Bugarskoj“, rekao je Kovačevski, prenela je Vlada u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.